10 moduri prin care iti poti proteja locuinta de vremea rea

Email
LinkedIn
Facebook

In ultimii ani, ne-am confruntat cu fenomene meteo extreme atat de des ca a devenit o obisnuinta. Doar in ultimele saptamani, furtunile, vijeliile si grindina au afectat mii de gospodarii din intreaga tara, iar vremea capricioasa anuntata in urmatoarele saptamani risca sa creasca acest numar. Cu toate ca nu putem evita in totalitate riscul ca locuinta noastra sa inregistreze daune, exista cateva modalitati prin care putem scadea considerabil riscul ca o furtuna sau vijelie sa cauzeze stricaciuni.

 

Iata 10 moduri prin care iti poti proteja locuinta de vremea rea.

 

1. Verifica si intretine acoperisul

 

Chiar daca nu sunt semne evidente ca apa patrunde in casa, o tigla crapata sau vegetatia adunata pe acoperis pot duce in timp la probleme grave. De aceea, e important sa facem o inspectie a acoperisului din cand in cand si sa intervenim daca este cazul. Inlocuieste tiglele stricate si curata frunzele si crengile care ar putea infunda scurgerile.

 

2. Curata burlanele si santurile din jurul casei

 

Odata cu verificarea acoperisului, este important sa te asiguri ca apa nu balteste si se poate scurge fara probleme. Curata jgheaburile de frunze si fii atent la prima ploaie ca burlanele sa nu fie infundate.

Numeroase inundatii au loc atunci cand sistemul de canalizare a apelor pluviale nu face fata unui volum mare de apa. Verifica ca santurile si drenurile din jurul casei sa nu fie obturate de resturi sau pamant.

 

3. Fii atent la obiectele din curte

 

Rafalele puternice de vant pot lua pe sus obiecte relativ voluminoase, cum ar fi o trambulina, un leagan, gratarul sau materialele de constructie lasate in curte. Pe langa distrugerea obiectelor in sine, acestea pot cauza daune locuintei si masinilor parcate in curte si prezinta un pericol pentru oricine este prins de furtuna afara. Ancoreaza mobilierul de gradina care poate fi luat de vant si depoziteaza obiectele usoare intr-o magazie. In ceea ce priveste arborii, pentru a scadea sansele de prabusire, este necesara toaletarea lor o data la cativa ani.

 

4. Instaleaza obloane sau jaluzele rezistente la vant

 

Desi mai des asociate cu umbra, obloanele sau jaluzelele de exterior pot face o diferenta semnificativa si in cazul furtunilor. Acestea pot fi inchise extrem de facil la venirea furtunii, protejand geamul si interiorul casei de obiectele aruncate de vant.

 

5. Asigura-te ca usile se inchid bine si nu lasa vantul sa intre in casa

 

O vijelie poate rupe cu usurinta usile de lemn sau pe cele care nu sunt inchise corespunzator. De aceea, e important sa te asiguri ca toate usile, inclusiv cele ale anexelor casei, sunt bine prinse in balamale si se pot inchide cum trebuie. In caz de vijelie, nu lasa ferestrele deschise, altfel risti sa creezi un efect de tunel care poate cauza stricaciuni in interiorul locuintei.

 

6. Consolideaza elementele cu risc

 

Pe langa valoarea financiara a daunelor, orice element subred din structura casei pune in pericol persoanele din afara, cat si din interiorul locuintei. Tencuiala, elementele decorative de fatada, balustradele, cosurile de fum si acoperisurile sunt afectate in timp de vant si intemperii si trebuie verificate cu un specialist dupa un numar de ani de la constructie. In cazul in care se constata ca acestea nu mai sunt sigure, este obligatoriu ca acestea sa fie consolidate in cel mai scurt timp.

 

7. Achizitioneaza un generator de rezerva si pastreaza o rezerva de combustibil

 

Este foarte probabil ca o furtuna puternica sa afecteze reteaua de curent electric pentru un timp indelungat, in unele situatii putand dura pana la 24 de ore ca aceasta sa fie readusa in functiune. De aceea, pastrarea unui generator de curent, impreuna cu o rezerva de combustibil e o idee buna. Intr-o situatie de urgenta, o sursa de lumina este esentiala. Mai mult, generatorul va tine in functiune frigiderul, combina frigorifica si centrala termica, asigurandu-te ca mancarea nu se va altera si vei avea o sursa de caldura si apa calda.

 

8. Pastreaza intr-un loc sigur documentele si obiectele de valoare

 

O furtuna puternica, o tornada (tot mai des intalnite in Romania) sau caderea unui arbor pot cauza daune semnificative locuintei. De aceea, e important sa pui la loc sigur documentele esentiale si obiectele de valoare, intr-un loc ferit de o prabusire partiala sau completa a structurii. Daca locuinta ta are subsol, e o idee buna sa le tii acolo intr-un un seif sau dulap. Asigura-te, insa, ca nu exista riscul ca apa sa ajunga la acestea in caz de inundatie.

 

9. Pregateste un kit de urgenta

 

Poate suna alarmist, insa pastrarea unui kit de urgenta poate face, in unele cazuri, diferenta intre viata si moarte. Pastreaza o rezerva de alimente neperisabile, cativa litri de apa pentru fiecare membru al familiei, medicamente esentiale, o lanterna, baterii si alte obiecte necesare in caz de furtuna sau inundatie, cum ar fi pelerine de ploaie si cizme.

 

10. Incheie o asigurare de locuinta

 

Polita de asigurare nu este un scut care va proteja locuinta de efectele intemperiilor. Ele sunt un scut pentru finantele tale, ferindu-te de cheltuieli care iti pot afecta semnificativ calitatea vietii.

 

Asiguratorii iti pun la dispozitie doua tipuri de polite de locuinta, cu o gama larga de preturi si acoperiri. Polita obligatorie (PAD) va despagubi daunele cauzate de inundatii, cutremure si alunecari de teren, in limita a 10.000, respectiv 20.000 de euro (in functie de structura de rezistenta a imobilului).

 

Daca doresti sa extinzi valoarea asigurata sau sa incluzi mai multe acoperiri (inclusiv furtunile), opteaza pentru polita facultativa de locuinta.

 

Vrei sa afli mai multe despre asigurarile de locuinta? Un reprezentant Transilvania Broker iti poate oferi consultanta de specialitate fara niciun cost pentru a identifica polita potrivita nevoilor tale.

Scroll to Top