Definitii si termeni
Ce este asigurarea?
- O actiune de punere in siguranta; un raport juridic in baza caruia cel asigurat are dreptul la o despagubire din partea asiguratorului in cazul producerii riscului prevazut (un accident, de exemplu)”.
- Un sistem de relatii economice care implica aportul unui numar mare de persoane fizice si juridice in constituirea unui fond banesc, in conditiile in care, fiind amenintate de aceleasi pericole in existenta si activitatea lor, concep si recunosc oportunitatea prevenirii si inlaturarii pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole viitoare, probabile, posibile, dar nesigure”.
- Un sistem prin care o persoana isi poate transfera riscul unei potentiale daune mari catre asigurator, prin plata unei prime, transformand astfel incertitudinea unei posibile pagube mari intr-o certitudine a unui cost anual mai redus, dar fix”. Rolul asigurarii este de a compensa (total sau partial) o paguba, nu de a imbogati posesorul politei de asigurare. Prin urmare, in urma producerii riscului asigurat, respectiv al activarii asigurarii, patrimoniul asiguratului cel mult se reintregeste. Acesta nu devine in niciun caz mai consistent. Acesta este si motivul pentru care, inainte de a fi asigurat, se procedeaza la evaluarea obiectului asigurarii, astfel incat sa se stabileasca pierderea maxima pe care subiectul asigurarii ar inregistra-o la ivirea cazului preluat sub protectie financiara de catre asigurator.
Asigurarile pe intelesul tuturor
Persoana fizica inregistrata in Registrul actuarilor, in conformitate cu prevederile
Legii nr.237/2015 si a normelor emise in aplicarea acesteia, specializata in evaluarea riscului prin metode statistice care, in domeniul asigurarilor, sunt folosite pentru calcularea primelor, rezervelor tehnice si a anuitatilor.
Societate de asigurari directe de viata sau de asigurari directe generale, care este autorizata sa functioneze in conditiile Legii nr. 237/2015.
Persoana care are un contract de asigurare incheiat cu asiguratorul.
Agent Asistent in brokeraj
Persoana fizica sau juridica care reprezinta un broker de asigurare in baza unui contract de colaborare si, prin mandat, negociaza sau incheie contracte de asigurare privind protectia impotriva riscurilor pentru clientii sai.
Persoana care incheie contractul de asigurare pentru asigurarea unui risc privind o alta persoana si se obliga fata de asigurator sa plateasca prima de asigurare.
Contractantul asigurarii poate fi una si aceeasi persoana cu asiguratul.
Persoana fizică indicată de asigurat pentru a primi beneficiul asigurării, dacă s-a produs riscul asigurat.
Actul juridic prin care se reglementeaza raporturile juridice dintre partile contractante. Este format dintr-un ansamblu de documente cuprinzand:
• Cererea de asigurare
• Polita de asigurare
• Conditiile contractuale pentru asigurarea de baza si pentru clauzele suplimentare atasate.
Prin contractul de asigurare, contractantul asigurarii sau asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea riscului asigurat, sa plateasca asiguratului, beneficiarului asigurarii sau tertului pagubit despagubirea ori suma asigurata,denumita indemnizatie, rezultata din contractul de asigurare, in limitele si la termenele convenite.
Dauna
Prejudiciul suferit de asigurat in urma realizarii cazului asigurat / Pierderea valorica la un bun asigurat ca urmare a producerii fenomenului impotriva caruia s-a incheiat asigurarea.
Perioada de timp in care raman valabile raporturile de asigurare intre asigurator si asigurat asa cum au fost ele stabilite prin contractul de asigurare.
Reprezinta metodologia utilizata de catre asiguratori pentru aprecierea si evaluarea riscurilor asociate unei polite de asigurare. Evaluarea sta la baza calculului primei de asigurare.
Evenimentul pentru inlaturarea consecintelor caruia s-a facut asigurarea si care intr-adevar s-a produs.
Fransiza
Suma de bani stabilita in contractul de asigurare CASCO, care este suportata de proprietarul vehiculului asigurat in cazul producerii unui accident de circulatie. Fransiza poate fi stabilita ca valoare fixa, fie ca procent din suma totala asigurata, prevazuta in contractul de asigurare, fie ca procent din valoarea daunei. In toate cazurile, fransiza este un element important care trebuie cunoscut si agreat de catre client.
Suma de bani pe care o achita asiguratorul asiguratului (beneficiarului) la survenirea evenimentului asigurat.
Principiul interesului asigurabil reprezinta un principiu de baza al asigurarilor, alaturi de principiul despagubirii si de principiul bunei credinte.
Oferta de asigurare
Document prezentat de societatea de asigurare persoanei care doreste sa incheie o polita. Aceasta contine de regula pretul (prima), perioada de asigurare, precum si conditiile de asigurare ale produsului pentru care a fost solicitata oferta.
Il constituie ceea ce s-a asigurat: anumite bunuri, despagubirile datorate de asiguratca urmare a raspunderii sale civile fata deo terta persoana sau atribut al persoanei (viata, capacitatea de munca, etc.), adica valorile patrimoniale sau nepatrimoniale expuse pericolului.
Perioada pentru care acoperirea continua dincolo de data de expirare a unui contract de asigurare, pentru a permite plata primei de asigurare.
Document emis de asigurator, care confirma incheierea contractului de asigurare.
Suma de bani pe care o plătește asiguratul (contractantul) asigurătorului pentru asumarea riscului (prețul asigurării).
Operațiunea care constă în preluarea riscurilor cedate de un asigurător/reasigurător.
Raspunderea civila
Obligatia unei persoane de a repara prejudiciul cauzat unei alte persoane prin actiunile sale (in mod activ sau pasiv).
Riscul
In domeniul asigurarilor, putem caracteriza riscul folosind 3 definitii diferite:
- Un eveniment viitor, dar nesigur, care provoaca daune si care formeaza obiectul operatiunilor de asigurare.
- Orice situatie rezultata dintr-o activitate capabila de producerea unei daune, vatamari, raspunderi civile sau impiedicarii dezvoltarii in termeni sociali, morali si financiari.
- O primejdie la care sunt supuse bunurile, oamenii, afacerile si pentru care societatile de asigurari pot oferi protectie.
Suma maxima in limita careia asiguratorul este obligat sa plateasca indemnizatia de asigurare la ivirea cazului (evenimentului) asigurat.
Asigurarea STORNO
O acoperire suplimentara a asigurarii medicale de calatorie, care va despagubi suma de bani cheltuita cu vacanta, in cazul anularii calatoriei din unul din urmatoarele motive:
- imbolnavirea subita, accidente, decesul asiguratului sau a rudelor primare
- pierderea sau furtul documentelor necesare calatorie
- daune produse locuintei
- pierderea locului de munca
- obligatia de a participa la o procedura legala