Calitatea vietii are intelesuri diferite in contexte diferite. Vom explora cateva dintre ele in cele ce urmeaza. Pana atunci, insa, este important de mentionat ca, in ciuda incercarii de standardizare, calitatea vietii ramane un termen interpretabil, care difera de la persoana la persoana.
Chiar daca tu si colegul tau de birou aveti un stil de viata extrem de similar, e posibil ca unul dintre voi sa fie multumit de el, iar celalalt nu. Dar exista totusi niste puncte de plecare, un numitor comun de la care putem pleca pentru a evalua calitatea vietii.
Ce este calitatea vietii?
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste calitatea vietii ca “perceptia indivizilor asupra situatiilor lor sociale, in contextul sistemelor de valori culturale in care traiesc si în dependenta de propriile necesitati, standarde si aspiratii”.
Din punct de vedere medical, calitatea vietii este “bunastarea fizica, psihica si sociala, precum si capacitatea pacientilor de a-si indeplini sarcinile obisnuite, in existenta lor cotidiana”.
In fine, Enciclopedia Britannica defineste acest termen ca masura in care un individ este sanatos, confortabil si capabil sa participe la sau sa se bucure de evenimentele cotidiene. Definitia oferita de Enciclopedia Britannica atrage atentia asupra subiectivismului acestui termen si la multi-dimensionalitatea lui.
Acum ca am acoperit bazele calitatii vietii, hai sa vedem ce poti face pentru a o imbunatati, orice ar insemna ea pentru tine.
3 modalitati de a-ti imbunatati calitatea vietii in 2022
Indiferent cum definesti calitatea vietii si care sunt aspiratiile tale pentru viitor, exista cateva coordonate fara de care iti va fi greu sa te declari multumit pe termen mediu si lung. Iata de unde sa incepi:
1. Ai grija de sanatatea ta
Daca pandemia pe care o traim deja de doi ani va fi lasat un lucru bun in urma ei, acela este grija pentru sanatate. Oricat de bine ti-ar fi acum, nu uita ca problemele incep cu un singur simptom.
Oricare ar fi realizarile tale la nivel profesional si personal, atunci cand sanatatea dispare, toate palesc. Ca atare, iti recomandam sa inchei o asigurare privata de sanatate, care sa te ajute atat sa previi imbolnavirile, cat si sa le rezolvi rapid si confortabil atunci cand ele apar.
Asigurarea de sanatate este acea polita pe care speri sa nu o folosesti niciodata – poate doar in cazul analizelor de rutina. Cu toate acestea, simpla ei existenta iti va asigura linistea si mai multa incredere in viitor. Ceea ce ne duce la punctul doi:
2. Nu mai amana obiectivele pe care ti le propui
Ai avut vreo rezolutie pentru acest an? Daca da, probabil ca stii deja cum merge: ai reusit sau nu sa te tii de treaba?
Fie ca e vorba de mersul la sala, de mancat mai sanatos, de invatarea unui nou skill sau de a incepe sa investesti pe bursa, cu cat amani mai mult aceste decizii, cu atat iti va fi mai greu sa ajungi in punctul in care iti doresti.
Aminteste-ti de ce ai luat acea decizie – oricare ar fi fost ea, cu siguranta are legatura cu imbunatatirea calitatii vietii tale. De ce sa mai astepti pentru a avea o viata mai buna?
3. Ai grija de cei dragi
Definitiile calitatii vietii de mai sus au inca ceva in comun: componenta sociala. Expertii din toate domeniile (de la medicina la psihologie) afirma ca nu putem vorbi de o calitate superioara a vietii fara o componenta sociala.
Ne e mai bine in grupuri (mai mari sau mai mici, in functie de preferinte) si ne e cel mai bine alaturi de familie si de grupul apropiat de prieteni.
Ca atare, nu uita ca in 2022 sa iti acorzi timp pentru a imbunatati componenta sociala a calitatii vietii. Petrece mai mult timp cu cei dragi, alege sa lasi telefonul deoparte atunci cand sunteti impreuna si ia-ti timp pentru a fi cu adevarat prezent.
Daca cei dragi depind de tine din punct de vedere financiar, o asigurare de viata ii va pune la adapost orice s-ar intampla. In plus, ai si o componenta de economisire care va va ajuta sa va fie bine impreuna.
- 4 februarie 2022
- Blog