Pentru cei mai multi dintre noi, locuinta este bunul cel mai de pret. In perioada pandemiei am petrecut cu totii mai mult timp decat de obicei in casele noastre, ceea ce ne-a facut sa le apreciem mai mult ca niciodata.
Ne gandim la casele noastre ca la niste refugii; casa e locul in care ne simtim mereu in siguranta. Insa, la fel ca orice alt bun, si casele sunt supuse unor riscuri. De exemplu, in Romania au loc 19 incendii in locuinte in fiecare zi.
Conform IGSU, cele mai multe dintre ele se intampla din cauza cosurilor de fum necuratate, a instalatiilor de incalzire si electricitate improvizate si a comportamentului periculos (de exemplu, fumatul in spatii inchise, langa surse de caldura).
Dincolo de pierderile materiale imense care pot surveni in urma unui incendiu, exista si pericolul de pierderi de vieti omenesti. Ca atare, hai sa aflam ce poti face pentru a creste siguranta casei tale si a preveni cele mai comune riscuri (incendii si altele) sau a minimiza pierderile rezultate in urma lor.
3 sfaturi practice pentru a creste siguranta casei tale
Exista numeroase riscuri la care sunt expuse locuintele noastre. Astfel, prima recomandare este una care te protejeaza de cat mai multe dintre ele:
1. Incheie o polita de asigurare a locuintei
4 din 5 locuinte din Romania sunt neasigurate. Majoritatea locuintelor asigurate beneficiaza doar de polita obligatorie PAID, care asigura despagubiri modice pentru un numar restrans de riscuri. In Europa, asigurarea locuintelor este o normalitate, dar in Romania ea abia prinde contur.
O polita facultativa de asigurare acopera numeroase riscuri, de la incendiu si cutremur pana la inundatii (chiar si cele minore, cauzate de o conducta din cladire) sau jafuri. Cu o astfel de polita, intreaga ta locuinta, precum si bunurile din interiorul ei sunt protejate de calamitati, accidente, spargeri si multe altele.
Daca inca nu te-am convins ca ai nevoie de o asigurare a locuintei, te invitam sa te gandesti la urmatorul paradox: datele arata ca cel mai mare interes pentru asigurarea locuintei survine imediat dupa un cutremur. Cu toate astea, cele mai mici sanse ca un nou cutremur major sa se intample sunt tot atunci, dupa cutremur.
Cu alte cuvinte, perceptia noastra asupra riscului este usor inversata. Ne grabim sa ne asiguram bunurile daca in zona noastra se intampla o calamitate naturala (inundatie sau cutremur), insa amanam aceasta asigurare chiar atunci cand avem cea mai mare nevoie de ea.
Vrei sa-ti asiguri locuinta inainte de a fi prea tarziu? Consultantii Transilvania Broker te pot ajuta sa alegi din zeci de polite de la diversi asiguratori pe cea care se potriveste nevoilor sau bugetului tau. Discuta cun un consultant Transilvania Broker, e complet gratuit si nu implica nicio obligatie din partea ta!
2. Instaleaza senzori de fum si de gaze
Obligativitatea instalarii senzorilor de gaze exista deja pentru proprietarii de locuinte incalzite cu centrale pe gaz. Chiar daca nu ai o astfel de centrala, dar folosesti gaz in interiorul locuintei, iti recomandam sa instalezi un astfel de senzor.
La fel ca senzorii de gaze, cei de fum te pot ajuta sa limitezi pagubele produse de un incendiu. Prin activarea alarmei, ei pot opri gazul/electricitatea rapid, prevenind un incendiu major sau chiar pierderea vietilor ocupantilor locuintei.
3. Evita improvizatiile!
Tuturor ne place sa ne etalam priceperea la diverse reparatii casnice – uneori poate fi chiar relaxant. E perfect in regula sa repari singur o masa sau un scaun sau chiar sa-ti construiesti mobila de la zero.
Atunci cand vine vorba despre instalatii de curent electric, gaze sau alte forme de incalzire, lasa mereu profesionistii sa se ocupe de ele. Vei evita astfel amenzile (e ilegal, de exemplu, sa-ti instalezi singur o centrala pe gaz) si, mai important, riscuri majore pentru locuinta si viata ta.
Nu uita ca ingrijirea locuintei presupune mai mult decat amenajarea si decorarea ei. Siguranta este mai importanta decat paleta de culori dominanta in casa ta, asa ca alege mereu sa lucrezi cu profesionisti si sa te asiguri ca, orice s-ar intampla, esti protejat de o asigurare complexa a locuintei.
- 7 aprilie 2022
- Blog