O vorba din popor zice ca “paza buna trece primejdia rea”. Daca, in general, ne ferim de riscurile de zi cu zi si incercam sa ne traim viata intr-o oarecare siguranta, lucrurile stau complet diferit cand vine vorba de protejarea bunurilor de pret. Conform statisticilor PAID, doar 20% dintre romani aleg sa incheie o asigurare de locuinta PAD. In conditiile in care aceasta e obligatorie si atrage sanctiuni in cazul neincheierii, procentul asigurarilor facultative de locuinta este cu siguranta mult mai redus, lasand marea majoritate a romanilor expusi riscului de a pierde cel mai de pret lucru din viata, casa. Din fericire, asigurarile ofera multiple variante de acoperiri si preturi potrivite pentru protectia financiara a oricarei locuinte.
In articolul urmator iti prezentam 4 motive pentru care o asigurare de locuinta este o idee buna.
Pe scurt:
- 6% din populatia Romaniei traieste intr-o zona cu risc crescut de inundatii
- Cutremurele de la inceputul acestui an au dus la peste 1000 de dosare de dauna
- Temperatura medie in Europa a crescut cu 2,3 grade Celsius, aducand fenomene meteo extreme
- 6.976 de incendii de locuinte in 2021, reprezentand 22,8% din numarul total de incendii
1. Peste 1 milion de romani traiesc intr-o zona cu risc crescut de inundatii
Conform Administratiei Nationale Apele Romane, peste 6% din populatia tarii traieste intr-o zona in care exista riscul unei viituri de proportii o data la 100 de ani. Hartile puse la dispozitie de autoritati arata vaste zone cu populatie densa de-a lungul marilor rauri expuse la risc.
Conform hartii, bazinele hidrografice cu cel mai mare risc de inundatii sunt Siretul, Somesul si Muresul. Mai multe orase, cum ar fi Sibiul, Alba Iulia, Dej si Fagaras au suprafete inundabile semnificative si chiar si cateva zone centrale din Capitala sunt expuse unor posibile viituri.
Vrei sa afli daca traiesti intr-o zona inundabila? Vezi hartile de hazard si risc la inundatii ale Apelor Romane.
2. Cutremurele de la inceputul acestui an au afectat mii de locuinte
Romania este una dintre cele mai, daca nu cea mai expusa tara la cutremure din Europa. Asezarea tarii noastre pe trei placi tectonice face ca un seism de peste 7 grade pe scara Richter sa aiba loc, in medie, o data la 33 de ani. Ultimele seisme puternice au avut loc la sfarsitul anilor ‘80 (in 1986, respectiv 1990), asa ca ne putem astepta oricand la un cutremur mare.
Un lucru mai putin luat in considerare este ca si seismele de mici dimensiuni pot cauza in timp daune semnificative. Doar seria de cutremure din februarie a dus la deschiderea a peste 1000 de dosare de dauna intr-o singura luna. Considerand ca 80% din totalul locuintelor din Romania nu sunt asigurate, numarul celor afectati este cu siguranta mult mai mare.
Conform unor calcule ale economica.net, judetele cu cele mai mari daune cauzate de inundatii, cutremure si alunecari de teren la locuintele protejate printr-o o asigurare facultativa sunt:
- Buzau, cu o medie de 34 de lei per polita de asigurare;
- Constanta, cu o medie de 31 de lei per polita de asigurare;
- Caras Severin, cu o medie de 31 de lei per polita de asigurare;
- Olt, cu o medie de 22 de lei per polita de asigurare;
- Alba, cu o medie de 21 de lei per polita de asigurare;
- Sibiu, cu o medie de 21 de lei per polita de asigurare;
- Suceava, cu o medie de 16,5 lei per polita de asigurare;
- Bistrita-Nasaud, cu o medie de 16 lei per polita de asigurare;
- Brasov, cu o medie de 13 lei per polita de asigurare;
- Gorj, cu o medie de 13 lei per polita de asigurare.
3. Incalzirea globala aduce fenomene meteo din ce in ce mai distructive
Nu mai e o noutate ca ne confruntam cu schimbari climatice, insa lucrurile stau si mai rau decat credeam. Conform datelor ONU, temperatura medie in Europa a crescut cu 2,3 grade celsius fata de perioada 1850-1900, de doua ori mai mult fata de restul planetei. Pe langa pierderile financiare cauzate de seceta si desertificare, aceasta incalzire accelerata vine si cu fenomene meteo nemaiintalnite in zona noastra.
Chiar in aceste zile, in timp ce sudul tarii trece printr-un episod canicular sever, partea de nord a Romaniei se confrunta cu vijelii scurte, dar extrem de intense. In judetul Suceava, vantul puternic a luat acoperisurile mai multor cladiri, in Bistrita-Nadaud a pus la pamant grinzile de cateva tone ale unui pod in constructie, iar in cateva localitati din judetul Valcea a cazut grindina de marimea mandarinelor.
In ultimii ani, s-au facut prezente in Romania si tornadele, in special in zona Baraganului, unde in 2019, un astfel de fenomen a avut suficienta putere sa rastoarne un autocar plin cu calatori. Din fericire, accidentul nu s-a soldat cu rani grave si tornada nu a avut o durata lunga. Daca ar fi lovit o localitate, insa, lucrurile ar fi stat cu totul altfel.
Devine tot mai clar ca frecventa si intensitatea fenomenelor meteo extreme se amplifica de la an la an si majoritatea locuintelor din tara noastra sunt expuse puterii distructive a naturii. Chiar daca iei masuri de preventie, o furtuna se poate manifesta extrem de rapid si violent, cauzand daune extrem de mari.
4. Aproape un sfert din toate incendiile se produc la locuinte
In 2021 s-au inregistrat la nivel national 30.597 de incendii, conform rerpezentantilor IGSU citati intr-un articol 1Asig. Dintre acestea 6.976, adica 22,8% au afectat locuinte.
Principalele cauze ale incendiilor au fost reprezentate de:
- 35% – cosuri sau burlane de fum defecte sau necuratate
- 26% – instalatii electrice defecte sau improvizate
- 13% – mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate
- 8% – foc deschis
- 5% – fumat
- 4% – actiuni intentionate
- 9% – altele.
In ceea ce priveste teritorialitatea, clasamentul incendiilor este condus de Bucuresti, urmat de judetele Suceava, Bacau, Iasi si Prahova.
Acestea sunt doar cateva motive care justifica incheierea unei polite de asigurare de locuinta. Nu am luat in considerare potentialele distrugeri cauzate de alte persoane prin furt, vandalism sau inundare sau daunele cauzate de fenomenele meteo din timpul iernii.
Nu dispui de un buget mare, dar vrei sa fii despagubit in cazul dezastrelor naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren)? Este absolut necesar sa inchei o polita PAD. O prima de 10 sau 20 de euro anual iti va garanta despagubiri de pana la 20.000 de euro.
Daca vrei sa extinzi acoperirile pentru a include alte riscuri precum incendii, furt, vandalism si daunele cauzate vecinilor, opteaza pentru asigurarea facultativa de locuinta.
Solicita acum o oferta de asigurare sau ia legatura cu cel mai apropiat reprezentant si descopera polita potrivita pentru casa ta.
- 14 iulie 2023
- Blog