Fie ca doresti sa ii asiguri familiei tale stabilitatea financiara in cazul in care nu vei mai fi acolo pentru ei, sa pui deoparte pentru studiile copilului tau, sau cauti o alternativa la depozitele bancare pentru pastrarea veniturilor tale pe termen lung, o asigurare de viata este, de cele mai multe ori, solutia potrivita. Sa inchei o asigurare de viata, insa, este un proces destul de complex. Prima de asigurare si valoarea asigurata extrem de ridicata, numarul relativ mare de asiguratori cu acoperiri diferite, precum si volumul mare de informatii necesare pentru emiterea unei polite sunt adevarate provocari pentru alegerea cele mai bune solutii pentru nevoile tale. Totusi, tinand cont de cateva sfaturi si lucrand cu un broker, timpul si efortul tau vor fi scurtate substantial.
Iata 5 sfaturi de luat in considerare la alegerea unei asigurari de viata:
1. Evalueaza nevoile tale:
In primul rand, e necesar sa iti dai seama de ce tip de asigurare de viata ai nevoie. Evalueaza situatia financiara a familiei tale in acest moment si gandeste-te cum va fi peste 10 ani. Care ar fi venitul familiei tale daca nu ai mai contribui si tu la el? Aveti credite sau alte datorii de platit? Veti avea in urmatorii ani cheltuieli mari cu copiii vostri, cum ar fi cele cu studiile? Ia, de asemenea, in considerare situatia nefericita in care ai ramane invalid.
Luand toate aceste criterii in considerare, stabileste suma lunara de care are nevoie familia ta pentru un trai decent.
2. Stabileste tipul de asigurare potrivit:
Exista patru tipuri principale de asigurari de viata: asigurarile de deces, asigurarile de supravietuire, asigurarile mixte si asigurarile cu cumponenta investitionala.
Asigurarile de deces acopera, ca risc de baza decesul din orice cauza. Astfel, in cazul unui eveniment nefericit, familia ta va incasa suma stabilita in contractul de asigurare.
Asigurarea de supravietuire se incheie pe o perioada determinata, avand astfel rol de economisire. Poti stabili perioada in functie de varsta ta, astfel incat sa incasezi suma asigurata atunci cand vei avea nevoie de ea, spre exemplu dupa pensionare.
Asigurarile mixte acopera atat decesul, cat si supravietuirea pentru aceeasi suma asigurata. Astfel, vei putea pune bani deoparte pentru mai incolo si familia ta va beneficia in acelasi timp de protectie in caz de deces. In cadrul asigurarilor mixte gasim si asigurarile de studii/renta pentru copii. Aceste polite acopera decesul parintelui asigurat, avand ca beneficiar copilul, purtand de asemenea rolul unui fond pe care acesta il poate accesa la inceperea studiilor superioare sau la o varsta prestabilita in polita de asigurare.
Asigurarile de viata cu componenta investitionala (unit-linked) sunt cele prin care o parte a valorii acumulate este directionata catre fonduri de investitii. Printr-o astfel de polita vei putea tine pasul cu rata inflatiei si chiar economisi ceva in plus pe langa de contributiile tale.
Nu esti sigur care tip de asigurare de viata se potriveste nevoilor tale? Incepe acum o discutie cu un specialist in asigurari si te vom ajuta sa iti dai seama.
3. Stabileste suma asigurata:
Suma asigurata reprezinta suma de bani pe care o vei primi tu sau familia ta in cazul unui eveniment neprevazut sau la incheierea perioadei stabilite in polita. In functie de evaluarea nevoilor familiei si tipul de asigurare ales, calculeaza cu atentie suma asigurata pentru a te asigura ca aceasta acopera nevoile financiare ale familiei tale. Unii experti recomanda alegerea unei sume de asigurare de cel putin 10-15 ori venitul anual al familiei.
4. Alege societatea de asigurare:
Piata de asigurari de viata din Romania este una in expansiune, cu peste 10 societati de asigurare cu produse dedicate. Pentru ca o polita de viata este una pe termen foarte lung, e important sa alegi un asigurator de incredere, care iti ofera garantia ca vei primi suma asigurata si peste cateva decenii. Incepe prin a verifica raportul ASF legat de piata asigurarilor, pentru a vedea clasamentul asiguratorilor pentru tipul de asigurare de care ai nevoie.
Poti consulta recenzii si grupuri pe retelele sociale dedicate produselor financiare pentru a-ti face o idee. Insa, daca vrei sa ai o imagine completa asupra pietei de asigurari, cel mai bine este sa discuti cu un broker specializat pe life & health. Acesta lucreaza cu toti asiguratorii, astfel cunoaste foarte bine modul de lucru si nivelul de seriozitate al acestora.
5. Cunoaste bine acoperirile si beneficiile:
In cele din urma, analizeaza beneficiile si acoperirile asigurarii. Site-urile societatilor de asigurare iti ofera o prezentare succinta a acoperirilor si modului de functionare al fiecarui produs, insa pentru a afla detaliile complete si pentru a putea calcula o oferta de pret, iti recomandam sa colaborezi cu un consultant life & health.
Acesta te va putea ajuta sa calculezi care este cea mai avantajoasa asigurare de viata pentru nevoile tale si se va asigura ca intelegi in totalitate termenii, conditiile si beneficiile suplimentare ale politei de asigurare.
Concluzie:
Alegerea unei asigurari de viata este o decizie importanta pentru persoanele cu familii si copii, dar si pentru cei interesati sa puna deoparte pentru varsta pensionarii. Este esential sa iei in considerare situatia financiara si nevoile familiei tale pentru a alege tipul de asigurare si suma asigurata care sa va ofere stabilitate in caz de deces sau la incheierea contractului. De asemenea, iti recomandam sa te documentezi bine cu privire la societatile si produsele de pe piata inainte de a lua o decizie.
Un broker de asigurare iti va oferi consultanta completa de la identificarea nevoilor, pana la incheierea asigurarii, fara costuri suplimentare. Transilvania Broker beneficiaza de un departament specializat pe asigurarile de viata si sanatate, pentru a gasi mereu cele mai bune solutii pentru clienti.
Solicita acum o oferta de asigurare de viata si un specialist life & health te va contacta in cel mai scurt timp.
- 25 mai 2023
- Blog