Fie ca pleci cu masina in vacanta, fie ca pleci in interes de serviciu, trebuie sa stii ca circulatia pe drumurile din afara tarii vine cu reguli noi, specifice fiecarui stat. Chiar si in interiorul Uniunii Europene, regulile si legislatia pot sa difere mult de la o tara la alta.
Iata care sunt cele mai important lucruri pe care sa le iei in calcul in cazul unui drum in strainatate cu masina personala:
1. Valabilitatea asigurarii
Ai grija ca politele tale RCA si CASCO sa aiba acoperire in tara de destinatie. In caz contrar, va trebui sa inchei noi polite.
De asemenea, citeste cu atentie ce riscuri sunt acoperite de politele tale. Nu toate riscurile acoperite in mod normal in Romania sunt acoperite si in afara tarii.
Tranzitezi mai multe tari pana la destinatia finala? Verifica acoperirea in fiecare dintre ele. Spre exemplu, daca pleci din Romania cu destinatia Grecia sau Turcia, va trebui sa tranzitezi Bulgaria.
Regulile din Bulgaria sunt diferite de cele din Turcia sau Grecia, asa ca citeste cu atentie polita. O mentiune desosebita este necesara pentru tarile non-UE, unde de cele mai multe ori vei avea nevoie de o asigurare suplimentara.
Mai mult, unele tari din interiorul UE au si ele un sistem bonus-malus, insa acesta nu este neaparat identic cu cel din Romania. Ca atare, asiguratorul din tara de destinatie nu este obligat sa-ti ofere aceeasi reducere pe care ai primi-o in tara noastra.
Nu esti sigur ce acopera politele tale CASCO sau RCA in cazul unei deplasari cu masina in strainatate? Discuta cu brokerul tau Transilvania Broker pentru a afla sau pentru a incheia noi polite cu acoperirea de care ai nevoie.
2. Viniete si alte taxe de drum
Indiferent de tipul de asigurare pe care il ai, in majoritatea tarilor va trebui sa platesti vinieta locala si diverse alte taxe: de drum, de autostrada, de pod samd. Atentie: aceste taxe difera de la tara la tara si uneori chiar de la provincie la provincie in interiorul aceleiasi tari.
De regula, vinieta locala se poate achizitiona usor chiar in momentul trecerii frontierei. Iti recomandam sa verifici toate taxele de drum, pod sau autostrada aplicabile traseului tau inainte de a pleca de acasa. Chiar si greselile oneste se platesc cu amenzi usturatoare!
3. Valabilitatea permisului auto
In Uniunea Europeana, poti conduce in orice tara cu un permis eliberat in Romania. In afara UE, lucrurile se schimba, mai ales cand este vorba de alte categorii de permis in afara de B.
De asemenea, este important sa stii ca nu poti conduce in alta tara daca ai un permis sau un atestat provizoriu. Poti citi mai multe informatii despre valabilitatea permisului in tarile UE aici.
4. Reguli de conducere diferite
Chiar si cei mai experimentati soferi au probleme in a se adapta condusului pe partea opusa a drumului, asa cum se intampla in Marea Britania, Malta si in cateva alte tari din UE si din afara ei.
Insa, pe langa acest aspect, de regula imediat evident, pot aparea si alte diferente de legislatie rutiera: viteze maxime admise pe varii categorii de drumuri diferite, semne de circulatie diferite, contraventii si infractiuni in trafic care se pedepsesc mai aspru, si asa mai departe.
Iti recomandam sa petreci cateva minute revizuind regulile rutiere din tara de destinatie si din tarile de tranzit, daca este cazul, pentru a nu avea surprize neplacute!
5. Alte precautii diverse
Nu uita ca diferentele climatice pot face condusul in alta tara complet diferit. Cantitatea abundenta de precipitatii din Marea Britanie, de exemplu, poate insemna ca ai nevoie de un tip diferit de anvelope. In tarile din sudul Europei, cu o clima mai blanda, poti avea surpriza zapezii atunci cand urci la o altitudine de peste 1000 de metri, chiar daca la baza vremea pare mai degraba de primavara tarzie.
Adapteaza-ti stilul de condus si viteza la conditiile de la fata locului, nu la cele cunoscute de tine din Romania. Din nou, putin timp petrecut online pentru a sti la ce sa te astepti nu strica niciodata.
Drumuri sigure, oricare ar fi destinatia ta!
- 6 octombrie 2020
- Blog