6 mituri demontate despre brokerii de asigurari

Email
LinkedIn
Facebook

“Broker” este o titulatura mai greu de definit, la fel ca “agent” sau “consultant”. Ca atare, in jurul meseriei de broker de asigurari circula o sumedenie de mituri.

 

Fie ca te gandesti sa imbratisezi o cariera de broker de asigurari, fie ca vrei sa apelezi la serviciile unuia, acest articol te va ajuta sa intelegi mai bine ce presupune aceasta meserie.

 

6 mituri despre brokerii de asigurari (si adevarul din spatele lor)

 

1. Brokerii de asigurari sunt doar niste intermediari

 

Complet fals! Sigur, brokerul intermediaza vanzarea politelor de asigurare, insa se ocupa si de consilierea fiecarui client in parte.

 

La Transilvania Broker, ne asiguram mereu ca fiecare client are parte de consiliere personalizata pentru a putea alege cele mai bune polite. Acest lucru presupune mai mult decat abilitati de vanzari sau intermediere. Brokerii trebuie sa fie mereu la curent cu trendurile din piata si evolutia ei, precum si cu modul in care se schimba ofertele pentru diverse tipuri de asigurari.

 

Daca un agent al unei societeti de asigurare trebuie doar sa cunoasca oferta unei singure companii, brokerul trebuie sa fie la curent cu tot ce ofera piata, inclusiv asiguratorii care nu se afla in portofoliul sau.

 

2. Brokerul de asigurari e de partea companiei de asigurari

 

Complet fals! Dimpotriva, pentru ca lucreaza cu mai multe companii de asigurari, brokerul va fi mereu de partea clientului final.

 

Agentii de vanzari ai companiilor de asigurari au o plaja limitata de oferte pe care ti le pot prezenta. Astfel, chiar daca pe piata exista oferte mai bune de la alti asiguratori, ei nu ti le pot prezenta.

 

Brokerul, insa, o poate face, intrucat scopul lui este satisfactia clientului final.

 

3. E mai ieftin sa lucrezi direct cu asiguratorul decat cu un broker de asigurare

 

Update 2022: Partial fals! Traditional, pentru a vinde politele unei anumite companii de asigurari, brokerii erau platiti prin comision de catre compania asiguratoare, fara a afecta valoarea pe care trebuia sa o achite asiguratul. Cand vine vorba de asigurarea de Raspundere Civila Auto, insa, incepand cu luna septembrie 2022, mecanismul de atribuire a comisionului s-a modificat, aparand conceptul de „prima neta” (aceeasi la asigurator si toti brokerii) peste care distribuitorii isi seteaza singuri cheltuieli de distributie.

 

De aici pot aparea mici diferente intre tariful oferit de anumiti asiguratori si brokeri, insa acestea nu sunt semnificative (maxim 5-10%), iar in multe cazuri, cel mai mic pret nu este intotdeauna si cel mai avantajos, mai ales atunci cand te confrunti cu o dauna si ai nevoie de o persoana de incredere care sa te ajute cu solutionarea despagubirilor.

 

La Transilvania Broker, am incercat mereu sa oferim un pret corect pentru client, dar care sa le permita asistentilor nostri din toata tara sa ofere servicii de consultanta de calitate si suport catre clientii lor.

 

4. Brokerii nu te pot ajuta cu cererile de despagubire

 

Complet fals! De altfel, iti recomandam ca primul telefon pe care il dai atunci cand evenimentul asigurat s-a produs sa fie catre brokerul tau de asigurare. Acesta te va indruma catre pasii urmatori, indiferent care este compania care a emis polita ta.

 

Nu uita ca majoritatea brokerilor au ajutat la solutionarea a mii de cereri de despagubire, asa ca sunt familiari cu sistemul si te pot ajuta cu informatii “din interior”.

 

5. Trebuie sa ai un background solid in vanzari pentru a fi broker de asigurari

 

Fals! Desigur, experienta in vanzari ajuta. Insa calitatea determinanta a brokerilor de asigurari este empatia.

 

Cei mai de succes dintre colegii nostri de la Transilvania Broker sunt cei care stiu sa puna nevoile clientului pe primul plan si sa empatizeze cu fiecare caz in parte. Vanzarile de asigurari sunt mai interesante decat orice alt domeniu intrucat ajungi sa te intalnesti cu numeroase cazuri diferite si trebuie sa inveti cum sa lasi deoparte propriile preconceptii pentru a-l ajuta pe clientul din fata ta.

 

6. Munca de broker de asigurari inseamna un program haotic

 

Fals (in masura in care tu nu iti doresti asta)! Meseria de broker de asigurari presupune sa fii un “self-starter” si sa te poti adapta la programul clientilor tai.

 

Cate ore muncesti in fiecare zi si de unde o faci depinde exclusiv de tine, de targetul tau personal, de dorinta de dezvoltare, dar si de capacitatea de a rezolva problemele mai rapid.

 

Evident, la fel ca in orice meserie, inceputul este mai greu si iti va lua probabil mai mult timp sa “intri in ritm”. Pe masura ce capeti experienta, insa, te vei putea bucura cu adevarat de flexibilitatea pe care ti-o ofera un program pe care il poti stabili tu insuti.

 

Vrei sa devii broker de asigurare? Hai in reteaua noastra de peste 1700 de colaboratori la nivel national!

 

Ai nevoie de un broker de incredere? Il gasesti aici!

 

Scroll to Top