Cum sa conduci in siguranta pe timpul noptii

Email
LinkedIn
Facebook

Ti se pare ca e mai greu sa conduci noaptea decat ziua? Ei bine, nu ti se pare – chiar asa e. Se intampla de trei ori mai multe accidente soldate cu victime in timpul noptii decat in timpul zilei.

 

In mod complet nesurprinzator, principalul motiv pentru care e mai greu sa conduci noaptea este faptul ca nu vedem atat de bine. Luminile puternice (de la faruri sau stradale) contribuie si ele la dificultatea condusului pe timp de noapte.

 

Faptul ca nu putem vedea o portiune mare de drum, asa cum o facem ziua, corelat cu faptul ca, pe fondul oboselii, avem o viteza de reactie mai scazuta, face ca sofatul nocturn sa fie mai periculos decat ne dam seama.

 

Daca planuiesti sa conduci pe timpul noptii, mai ales pe distante lungi, iti recomandam sa citesti sfaturile de mai jos.

 

6 sfaturi pentru condusul in siguranta pe timpul noptii

 

1. Nu consuma alcool inainte sa te urci la volan

 

Desigur, acest sfat este valabil pentru orice moment al zilei. Insa seara tindem sa fim mai relaxati si sa ne gandim ca un pahar de vin consumat cu cateva ore in urma nu face nicio diferenta.

 

Avand in vedere toti factorii de mai sus, chiar si o cantitate mica de alcool poate contribui in mod decisiv la performanta ta de la volan si la rap

 

2. Combate oboseala

 

Cele mai multe accidente grave au loc intre miezul noptii si ora 6 dimineata, adica exact intervalul in care suntem obisnuiti sa dormim. Chiar daca te simti in forma si nesomnoros, nu uita ca oboseala se instaleaza pe nesimtite.

 

Coboara geamurile pentru a primi oxigen, da drumul la muzica (nu prea tare, insa, trebuie sa auzi si zgomotele relevante din trafic) sau fa conversatie daca nu esti singur in masina. Daca simti cel mai mic semn de oboseala, trage pe dreapta si iesi din masina pentru o plimbare scurta sau bea o cafea daca nu poti intrerupe calatoria pana dimineata.

 

3. Curata parbrizul, oglinzile si geamurile

 

Nu pleca la drum pe timp de noapte fara a te asigura ca toate acestea sunt impecabile. Luminile puternice de la farurile masinilor de pe sensul opus sunt oricum deranjante. Nu vrei sa fie potentate de cateva locuri murdare de pe parbriz pentru ca te pot orbi.

 

Daca parbrizul se murdareste in timpul drumului, opreste la o benzinarie pentru a-l curata. Asa poti sa bei si cafeaua de care vorbeam mai devreme. De asemenea, nu uita sa ajustezi lumina din interior. Un pic de lumina ambientala te poate ajuta sa reduci stralucirea deranjanta a luminilor din bord sau a celor de pe sensul opus.

 

4. Regleaza farurile corect

 

Daca farurile sunt prea jos, nu vei putea vedea o buna parte din drum. Daca sunt prea sus, vei rata bucata de drum din fata ta si ii vei orbi pe participantii la trafic care vin din sens opus, punandu-va in pericol si pe tine si pe ei.

 

Ajusteaza farurile inainte de a pleca la drum si tine cont de incarcatura masinii cand faci acest lucru. Cu cat ai mai multi pasageri si bagaje in partea din spate a vehiculului, cu atat farurile tale vor bate mai sus, deci va trebui sa le reglezi mai jos . Daca farurile nu pot fi reglate din masina sau ai nevoie de alte reglaje, mergi la un service auto pentru o ajustare corespunzatoare a farurilor. Astfel, condusul va fi mai usor si pentru tine si pentru cei pe care ii intalnesti in trafic si care pot fi deranjati de farurile reglate necorespunzator.

 

5. Incetineste!

 

Stiu, vrei sa ajungi cat mai repede la destinatie. Insa viteza crescuta, corelata cu reflexele intarziate si vizibilitatea scazuta, poate duce la accidente grave.

 

Condu mereu usor sub limita de viteza pentru a avea timp sa reactionezi in cazul unui obstacol neasteptat. De asemenea, este recomandat sa reduci viteza cand treci pe langa masini din sens opus, in special pe drumuri inguste si neluminate.

 

6. Nu pleca la drum fara asigurare!

 

Este ilegal sa conduci fara o polita RCA. Insa, pe langa aceasta, iti recomandam si o asigurare CASCO, care te poate feri de surprize neplacute, mai ales daca sofezi frecvent noaptea.

 

Probabil ca nu-ti doresti sa ramai pe un drum pustiu noaptea cu masina in pana sau defecta. Tractarea si reparatiile pot costa enorm de mult, ca sa nu mai vorbim de modul in care iti pot afecta programul. Polita de asistenta rutiera este solutia ideala pentru cei care conduc mult si au frecvent deplasari lungi. Prin polita de asistenta rutiera ai suport 24 de ore din 24, tractare gratuita si masina de schimb.

 

Vrei mai multe detalii despre politele de asigurare care te pot ajuta sa conduci mai relaxat pe timpul noptii? Consulta un agent Transilvania Broker pentru a gasi cea mai buna oferta!

 

Scroll to Top