Asigurarea RCA este de departe cea mai populara polita in tara noastra, mai ales datorita faptului ca este obligatorie pentru toti posesorii de autovehicule. Chiar daca ai deja o polita RCA, probabil ca nu stii chiar toate dedesubturile acesteia – de regula, doar profesionistii in domeniul asigurarilor sunt la curent cu detaliile mai putin cunoscute.
Pentru ca scopul nostru este sa te ajutam sa iei mereu decizii informate, iata cateva dintre cele mai frecvente intrebarii pe care consultantii nostri le primesc in legatura cu polita RCA.
1. Imi pot recupera banii platiti pe RCA daca imi vand masina?
Daca polita RCA este inca in termen la momentul vanzarii masinii si daca nu ati avut accidente sau daune pe durata contractuala, asiguratorul iti va rambursa suma ramasa, direct proportionala cu intervalul pana la expirarea politei.
2. Care este durata minima pentru care pot incheia o polita RCA?
Poti incheia o polita RCA pe minim o luna. Poti incheia polita pe doua, trei, patru luni si asa mai departe – polita nu se poate contracta pe fractii ale unei luni.
3. Care este durata maxima pentru care pot incheia o polita RCA?
Poti incheia o polita RCA pe maxim un an.
4. Am deja polita CASCO. Mai am nevoie si de RCA?
Da! Polita CASCO te va despagubi pe tine, in cazul in care esti vinovat de un accident, in timp ce polita RCA ii va despagubi pe ceilalti soferi care au suferit daune in urma lui. Polita RCA este obligatorie pentru toate autovehiculele inregistrate sau inmatriculate in tara noastra.
5. Pot incheia polita RCA online?
Sigur ca da! Prin Transilvania Broker poti incheia polita intr-un minut, datorita sistemului AI de recunoastere a textului in imagini. Astfel, nu trebuie sa introduci datele manual, ci doar sa incarci documentele necesare – sistemul nostru le va prelua automat.
Incheie polita RCA online aici.
6. Ce este sistemul bonus-malus?
Sistemul bonus-malus este unul dintre factorii care contribuie la calcularea primei tale de asigurare. Astfel, persoanele asigurate RCA care nu au produs nicio dauna in ultimul (ultimii) an(i), primesc o reducere la prima de asigurare (bonus). Asiguratii care au produs daune in ultimul (ultimii) an(i), vor plati o prima de asigurare mai mare (malus).
Exista in total 17 clase bonus-malus, clasa initiala sau neutra B0, opt clase bonus, de la B1 la B8 si opt clase malus, de la M1 la M8. La fiecare an fara accident consemnat, vei creste o clasa bonus, iar la fiecare an cu accident consemnat, vei descreste o clasa bonus/vei creste o clasa malus.
7. Am avut un accident cu o masina fara RCA. Ce solutii am?
In cazul in care vina apartine celuilalt conducator auto, va trebui sa te adresezi Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, preluat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.
8. De ce difera pretul RCA la societatile de asigurari?
Fiecare societate de asigurari are dreptul de a stabili propriile tarife, respectiv prime de asigurare. Chiar daca preturile sunt diferite, conditiile generale si limita despagubirilor sunt stabilite prin lege si sunt aceleasi pentru toti asiguratorii.
Daca vrei sa gasesti polita RCA care corespunde bugetului, dar si nevoilor tale de acoperire, poti alege pe Transilvania Broker din peste 20 de asiguratori de top din Romania. Emite polita online aici si alege asiguratorul preferat.
9. Am pierdut polita RCA. Ce pot face?
Conform noului cod rutier, nu mai ai obligatia de a detine polita RCA in format fizic sau original. Daca ai cumparat polita RCA prin Transilvania Broker, ai oricand acces in contul tau la aceasta. Daca nu, iti recomandam sa te adresezi societatii emitente pentru a ti se elibera un duplicat sau a-ti fi trimis pe email.
10. Ce tari nu sunt acoperite de Cartea Verde?
Daca vrei sa pleci cu masina in afara tarii, verifica cu atentia acoperirea Cartii Verzi. Majoritatea asiguratorilor acopera intreaga Uniune Europeana, plus alte tari din afara ei, insa lista difera de la asigurator la asigurator si poate suferi modificari.
11. Am suferit un accident de care nu sunt vinovat. E mai bine sa-mi repar masina pe propria polita CASCO sau pe polita RCA a celui care se face vinovat de accident?
Recomandarea noastra este sa folosesti polita RCA a soferului vinovat de accident. Astfel, iti vei tine prima CASCO sub control. In cazul in care decontezi reparatii pe ea, la reinnoire vei plati o prima mai mare.
- 7 iulie 2022
- Blog