Vrei sa-ti achizitionezi un autoturism second hand? Uite la ce sa fii atent

Email
LinkedIn
Facebook

Criza semiconductoarelor (inca in desfasurare) a dus la cresterea timpului de asteptare pentru masini noi si la cresterea vanzarilor de autoturisme second-hand. Conform unei reguli de baza a economiei, atunci cand creste cererea, vanzatorii vor creste si preturile.

 

Astfel, preturile masinilor second-hand au crescut exponential in ultimul an peste tot in lume. Cu toate acestea, cererea continua sa fie ridicata. Daca si tu esti descurajat de timpul de asteptare pentru o masina noua si vrei sa te orientezi catre una second-hand, iata la ce sa fii atent inainte de a o cumpara.

 

6 lucruri pe care sa le verifici la o masina second-hand inainte de a o cumpara

 

O masina este o achizitie importanta, asa ca iti recomandam sa investesti niste timp in verificarea ei. Daca atunci cand cumperi o pereche de pantofi sport, e suficient sa vizionezi cateva fotografii cu ei online, aspectul masinii este doar unul dintre factorii care trebuie luati in calcul.

 

1. Condu masina

 

Un test drive este absolut necesar inainte de a cumpara o masina second-hand. Insa nu te limita la a o conduce cateva sute de metri. Verifica mai multe scenarii in timpul test drive-ului:

  • Ia cateva curbe strans, si la stanga si la dreapta, pentru a verifica directia si stabilitatea masinii.
  • Franeaza de la diferite viteze pentru a verifica calitatea placutelor de frana si distanta de franare.
  • Condu atat in oras, cat si in afara lui, daca e posibil. E important sa vezi cum se comporta masina la viteze de peste 100 km/h.
  • Fii atent la vibratiile ce pot aparea la schimbarea vitezei sau la franarea de la viteze foarte mari.

 

2. Verifica aspectul exterior

 

Iata ce sa ai in vedere:

  • Cauta urme de rugina, mai ales la imbinari, praguri si sub pasajele rotilor.
  • Verifica diferentele subtile de nuanta – de regula, sunt un semn ca masina a fost implicata intr-un accident si revopsita.
  • Urmele de vopsea de pe faruri sau chedere tradeaza acelasi lucru.
  • Starea anvelopelor este si ea foarte importanta – anvelopele ar trebui sa fie aceeasi marca, din acelasi ani si sa aiba acelasi grad de uzura.
  • Jantele (mai ales cele din aliaj) pot avea mici urme de uzura normala. Zgarieturile adanci si ciobiturile sunt, insa, un semnal de alarma.

 

3. Verifica aspectul interior

 

Principalele lucruri pe care sa le ai in vedere sunt:

Gradul de uzura: o masina bine intretinuta nu ar trebui sa aiba semne majore uzura, elemente lipsa sau complet uzate, indiferent de numarul de kilometri.
Kilometrajul din bord si corelarea lui cu gradul de uzura a masinii. Spre exemplu, daca kilometrajul este de doar 50 000 km, nu ar trebui ca tapiseria sa fie excesiv de uzata – la fel pentru volan sau butoanele utilizate cel mai des. Exista acum servicii externe care te pot ajuta sa validezi kilometrajul afisat in bord pe baza seriei de sasiu.
Verifica sistemele cu actionare electrica: scaune, trapa, geamuri, oglinzi si altele.

 

4. Verifica motorul

 

Acesta este cel mai important element al masinii si cel mai costisitor de reparat sau de inlocuit. Ca atare, e important sa stii ca functioneaza optim:

  • Porneste masina (ideal cu motorul rece). Ea ar trebui sa porneasca din prima.
  • Verifica sub masina pentru urme de ulei, antigel sau lichid de frana. Daca ele exista, masina are cu siguranta probleme.
  • De asemenea, verifica nivelul uleiului. Cu motorul rece, deschide busonul si verifica daca exista urme de spuma pe el. Daca da, e momentul sa cauti alta masina, aceasta poate avea si alte probleme ascunse.
  • Fii atent si la fumul pe care il degaja masina atunci cand o pornesti cu motorul rece. Fumul negru sau cantitatea excesiva de fum la ralenti sunt semnale de alarma.

 

5. Testeaza cutia de viteze

 

Al doilea cel mai important element al unei masinii este cutia de viteze. Cand testezi o masina second-hand, fii atent la:

  • Modul in care se face schimbarea vitezelor. Atat la cutiile automate, cat si la cele manuale, schimbarea trebuie sa se faca lin, fara smucituri si sunete inexplicabile.
  • Pedala de ambreiaj (pentru masinile cu cutie manuala) ar trebui sa prinda pe la jumatatea cursei sale. Daca acest lucru se intampla mai devreme sau mai tarziu, consulta un specialist.

 

6. Verifica istoricul masinii

 

Poti face asta contra cost pe site-ul RAR. Taxa este de 35 RON, insa te poate scuti de reparatii mult mai costisitoare de atat.

In schimbul acestei taxe, vei avea acces la istoricul complet al masinii, toate reparatiile prin care a trecut si verificarea numarului de kilometri.

Masina pe care ti-o doreai a trecut cu brio toate testele? Felicitari! Te asteptam pe transilvaniabroker.ro pentru a incheia polita RCA 100% online, intr-un minut si pentru a discuta cu un broker despre cea mai buna oferta CASCO pentru nevoile tale!

Scroll to Top