Dacă ești agriculturor, știi că sezonul de primăvară nu înseamnă doar renaștere și mai multă lumină pentru plantele tale, ci și apariția unor factori pe care trebuie să iei în calcul pentru o recoltă bogată.
Indiferent dacă cultivi cereale, plante oleaginoase, leguminoase sau alte culturi alternative, problemele cu care te poți confrunta sunt asemănătoare. Printre acestea se numără, buruienile, dăunătorii sau chiar riscul de îngheț.
Uite cum îți poate fi afectată cultura în aceste cazuri:
- Înghețul târziu de primăvară – dacă temperaturile scad brusc în sezonul de primăvară, acestea pot afecta germinația semințelor și creșterea plantelor.
- Apariția buruienilor – buruienile vor afecta randamentul culturii tale, preluând din resursele necesare acesteia precum lumină, nutrienți sau apă.
- Seceta – dacă primăvara nu este una destul de ploioasă, atunci lipsa apei va duce la o dezvoltare deficitară a plantelor.
- Apariția dăunătorilor – în cazul rădăcinoaselor, vor apărea gândacii de rădăcini, iar în cazul plantelor oleaginoase, viermii. Pe lângă daunele directe asupra plantelor (distrugerea frunzelor, tulpinilor etc), dăunătorii răspândesc cu ușurință bacterii, provocând diverse boli.
Cum să îți protejezi cultura?
- Apelează la sisteme de irigații prin aspersie sau la instalații de încălzire a aerului în culturi, pentru a combate înghețul.
- Utilizează plase de protecție împotriva păsărilor sau a gardurilor pentru alte animale care vor să pătrundă în cultură.
- Buruienile pot reduce cu până la 50% din potențialul plantelor cultivate. Astfel, e important să previi creșterea lor și să le elimini încă de la primele lor apariții. Utilizează erbicide potrivite tipului tău de cultură.
- Mulcirea este o altă metodă de protecție a culturii, prin care limitezi accesul dăunătorilor. Aceasta se face prin acoperirea solului din jurul plantelor cu materiale organice sau anorganice (ex. paie, compost etc.).
- Pentru a combate deficitul de apă, sistemele de irigații sau implementarea practicilor de conservarea a apei, precum rotirea culturilor sau stocarea apei de ploaie sunt recomandate de specialiști.
- Redu potențialele pierderi în contextul compromiterii recoltei cu o asigurare pentru culturile agricole.
Ce beneficii ai odată ce ai încheiat o asigurare privată pentru culturile agricole?
În funcție de specificul culturilor asigurate, polița ta poate acoperi prăbușirea, alunecarea sau surparea terenurilor cultivate sau, în anumite condiții și suplimentar, riscul de secetă. Înghețurile târzii de primăvară și/sau cele timpurii de toamnă sunt, de asemenea, prevăzute în cadrul asigurării.
Riscurile acoperite sunt și cele legate de vreme, precum incendii din cauze naturale precum descărcările electrice, ploi torențiale, furtuni, vijelii sau grindină.
Asigurarea privată îți oferă protecție financiară în cazul pierderilor cauzate de fenomenele meteorologice extreme sau de problemele cu solul. Odată ce asigurarea pentru culturile agricole a fost încheiată, vei primi compensații pentru daunele suferite, dacă acestea apar. În acest mod, îți vei putea continua activitatea agricolă fără grija zilei de mâine.
Solicită acum o ofertă! Prin serviciile noastre de consultanță personalizată te ajutăm să indentifici soluțiile ideale pentru tine!
- 29 martie 2024
- Alte articole, Blog