Esti un specialist in Tehnologia informatiei si Comunicatii (IT&C) care lucreaza independent sau detii o firma in acest domeniu? Atunci probabil ca ai discutat deja (sau o vei face in curand) cu potentiali clienti care iti solicita ca si contractorul al lor sa ai o asigurare de raspundere profesionala.
Avand in vedere ca tot mai multi experti IT&C aleg sa lucreze pe cont propriu, ca PFA sau SRL, companiile de asigurari s-au adaptat si au creat produse care sa raspunda acestor noi nevoi.
Afla mai jos ce este asigurarea IT si cine are nevoie de ea.
Ce este asigurarea IT?
Asigurarea IT este una dintre politele de asigurare de raspundere profesionala. Pe scurt, astfel de polite te protejeaza de eventualele erori neintentionate pe care le poti comite in calitate de specialist IT, in exercitarea activitatii tale profesionale.
In cazul in care, in urma unei fapt culpabil comis (eroare, omisiune, neglijenta, incalcare neintentionata a atributiilor profesionale), clientul tau sufera o pierdere financiara si solicita despagubiri, compania de asigurari le poate prelua si plati in numele tau. Astfel, tu iti poti desfasura activitatea mai relaxat.
Cine poate incheia o polita de raspundere profesionala IT?
Asigurarea IT poate fi incheiata de persoanele juridice in regim PFA, SRL sau SA. Persoanele care incheie astfel de polite sunt legal autorizate si specializate in prestarea serviciilor specifice din domeniul IT&C.
Daca prestezi vreunul dintre serviciile de mai jos (sau unele similare, lista nu e completa), e foarte posibil ca unul sau mai multi dintre clientii tai sa solicite incheierea unei polite de raspundere profesionala IT inainte de semna contractul cu tine.
- Realizare software la comanda (include proiectarea, dezvoltarea, testarea, mentenanta si intretinerea de software).
- Proiectare si intretinere de hardware.
- Consultanta sau training in domeniul IT&C.
- Furnizarea de servicii cloud (stocare date sau hosting pentru site-uri si aplicatii).
- Servicii ISP (furnizor de internet).
Ce riscuri acopera asigurarea de raspundere profesionala IT?
Asigurarea IT acopera prejudicii pentru care asiguratul este raspunzator conform contractelor incheiate. Riscurile acoperite pot sa difere de la polita la polita, insa, in mare, acestea sunt:
- Pagubele cauzate de neglijenta, omisiune sau eroare.
- Neindeplinirea sau indeplinirea neconforma a unei obligatii care poate avea ca urmare pierderi financiare directe.
- Fapte neintentionate legate de activitatea profesionala acoperita de polita.
Cu alte cuvinte, daca unul dintre clientii tai a suferit o pierdere din cauza indeplinirii neconforme sau a neindeplinirii obligatiilor tale contractuale, acesta poate fi despagubit de compania asiguratoare.
Ce informatii trebuie sa ofer pentru a incheia o asigurare IT?
Polita de asigurare de raspundere profesionala se poate emite pe perioada contractului sau pe toata activitatea prestata, in decursul a 12 luni.
Pentru crearea unei polite de raspundere profesionala in domeniul IT e nevoie de cateva informatii standard:
- Informatii generale despre companie, despre management, angajati si experienta acestora.
- Informatii legate de tipul de servicii prestate, modul in care acestea se desfasoara, precum si impartirea lor pe categorii.
- Limitele dorite pentru daune (limite de raspundere).
- Istoricul despagubirilor anterioare (daca acesta exista).
- Informatii aditionale celor de mai sus, in cazul in care polita se emite pe perioada unui contract (obiectul contractului, beneficiarul serviciilor, valoarea contractului/onorariul, perioada contractului, daca exista subcontractori, intinderea obligatiilor asumate)
Odata ce ai oferit aceste informatiil brokerul tau te poate ajuta sa alegi polita care ti se potriveste cel mai bine, precum si sa stabilesti valoarea fransizei si alte detalii tehnice.
Nu stii daca polita de raspundere profesionala IT e pentru tine? Iti oferim consultanta gratuita pentru a afla daca este o investitie pe care merita sa o faci. Incepe o discutie cu un specialist Transilvania Broker.
- 23 iunie 2022
- Blog