In fiecare zi, numerosi soferi isi gasesc masinile avariate in parcare, insa niciun indiciu despre cei responsabili. Stim, este foarte la indemana sa demarezi in tromba si sa pleci de la locul accidentului, mai ales daca celalalt sofer nu este prezent si daca este vorba despre o tamponare usoara.
Pe de alta parte, este ultimul lucru pe care ar trebui sa-l faci. Ca atare, hai sa incepem cu ce NU trebuie sa faci atunci cand lovesti o masina in parcare.
Ce sa NU faci cand lovesti o masina in parcare
Un accident usor iti poate aduce o amenda minima si/sau cateva puncte de penalizare. Daca insa nu il declari, lucrurile se pot complica si poti avea permisul suspendat pe o perioada de 30 de zile.
Conform legislatiei din Romania, orice accident trebuie declarat in maxim 24 de ore. Ca atare, NU pleca sub nicio forma de la locul accidentului fara a discuta cu conducatorul celeilalte masini.
Te grabesti? Lasa un numar de telefon in parbrizul masinii pentru ca soferul sa te poata contacta atunci cand revine. Daca accidentul s-a intamplat intr-un centru comercial sau in orice alt tip de parcare comerciala, poti cere ajutorul angajatilor pentru a identifica soferul.
Nu uita ca, desi poate parea ca nu au fost martori ai accidentului, majoritatea parcarilor sunt supravegheate video. Astfel, vei putea fi identificat foarte usor si vei suporta consecinte legale.
Ce sa faci atunci cand lovesti o masina in parcare
Dupa cum afirmam mai sus, este important sa contactezi soferul masinii pe care ai avariat-o. Incepand cu anul 2011, accidentele usoare nu mai trebuie raportate la cea mai apropiata sectie de politie.
Daca ambii conducatori auto sunt de acord, puteti pur si simplu sa completati formularul de constatare amiabila. Acest formular ii va folosi soferului masinii avariate pentru reparatia autovehiculului folosind polita ta RCA. Desigur, acest lucru inseamna ca, la reinnoirea politei, vei plati o prima ceva mai mare. Diferenta este, insa, neglijabila, iar suma in plus este cu siguranta mult mai mica decat cuantumul amenzii pentru nedeclararea accidentului.
Odata ce ai ajuns la o intelegere cu celalalt conducator auto, este momentul sa te ocupi de masina ta. Chiar daca accidentul a rezultat in avarii minore, iti recomandam sa iei legatura cu asiguratorul si sa le declari.
Poti opta pentru repararea lor rapida (atentie, insa! Va fi nevoie sa achiti valoarea fransizei) sau poti doar sa declari tamponarea, precizand ca vei efectua reparatiile la o data ulterioara. Desigur, aceasta este procedura pentru soferii posesori de polita CASCO. In cazul in care nu ai incheiat o astfel de polita, va trebui sa suporti integral reparatiile masinii tale.
Nu stii care dintre cele doua variante este mai avantajoasa pentru tine? Daca ai polita CASCO incheiata prin Transilvania Broker, agentii nostri iti stau la dispozitie oricand cu sfaturi si recomandari. Ia legatura cu brokerul tau de asigurari imediat dupa producerea accidentului!
Concluzii
Ti s-a intamplat vreodata sa-ti gasesti masina lovita in parcare? Daca nu, te poti considera norocos. Astfel de mici accidente se intampla in fiecare zi!
Oricum ar fi, te poti gandi cum ti-ar placea tie sa fii tratat atunci cand altcineva iti loveste usor masina. Ti-ar placea ca vinovatul sa dispara fara urma, lasandu-te pe tine sa faci mini-anchete in parcare si sa achiti costurile reparatiilor? Probabil ca nu.
Ofera acelasi respect pe care ti-ar placea sa-l primesti. Fa tot posibilul pentru a gasi soferul masinii avariate sau, macar, lasa un numar de telefon in parbriz.
- 8 martie 2021
- Blog