In primul rand, speram ca nu citesti asta din camera de hotel la care ai ajuns fara bagaj. Ca de obicei, iti recomandam sa fii prevazator si sa citesti astfel de sfaturi “in caz ca…”. Daca te afli in prima situatie, sari direct la punctul 4.
Asadar, daca te pregatesti de o vacanta sau de o calatorie de afaceri (ceva mai relaxat in acest an), iata ce sa faci de la inceput pana la sfarsit.
1. O fotografie cu bagajul
Inaintea oricarei calatorii, e important sa ai fotografii cu toate actele, dar si cu bagajul – atat interior, cat si exterior. In cazul in care bagajul tau este pierdut in tranzit, compania aeriana iti va pune numeroase intrebari despre ele – atat despre aspectul exterior, cat si despre continutul sau.
Aceste intrebari ii ajuta sa il localizeze sau, daca nu poate fi gasit, sa te despagubeasca in functie de continutul sau. Ca atare, nu uita sa faci aceste poze inainte de plecare.
Bonus: adauga o eticheta cu numele tau pe toate bagajele care vor ajunge in cala avionului.
2. Pastreaza lucrurile importante in bagajul de mana
Sunt anumite lucruri pe care le poti inlocui usor la destinatie: produse de igiena, chiar si haine si incaltaminte. Actele si gadget-urile (telefon, tableta, laptop) se pot inlocui mai greu – mai ales fisierele personale stocate pe echipamentele electronice.
De aceea e important sa le pastrezi mereu asupra ta. Fara acte iti va fi greu sa te deplasezi intr-o alta tara, iar electronicele se pot pierde sau deteriora atunci cand sunt manevrate in aeroport.
3. Incheie o asigurare de calatorie
Asigurarea de calatorie nu poate preveni pierderea bagajului, insa te poate despagubi la adevarata valoare a lui. Compania aeriana iti va acoperi doar cheltuielile de prima necesitate (produse de igiena, haine si asa mai departe), dar nu va deconta produse din categoria premium sau luxury.
Daca vrei sa inlocuiesti bunurile pierdute cu unele de o valoare similara, asigurarea de calatorie e unica sansa. In plus, ea te poate proteja si de cheltuieli medicale neprevazute la destinatie sau de anularea vacantei din motive independente de vointa ta.
4. Adreseaza-te biroului de bagaje pierdute
Fa asta cat mai repede posibil. Nu pleca din aeroport fara a completa o reclamatie.
De asemenea, aminteste-ti ca fiecare cerere sau reclamatie are nevoie de un numar de inregistrare – asigura-te ca l-ai primit.
5. Continua-ti calatoria, dar pastreaza contactul cu compania aeriana
Chiar daca despagubirea mai mare va veni de la compania de asigurare, compania aeriana va suporta cheltuielile de baza. Poti merge sa iti cumperi un nou rand de haine si produse de igiena, dar nu uita sa pastrezi bonurile pentru decont.
Mai mult, nu astepta sa apara bagajul la hotel. Fii proactiv si suna macar o data pe zi la compania aeriana pentru a afla starea bagajului tau.
Astfel de incidente sunt destul de comune, dar nu e cazul sa iti strici vacanta pentru ele. Majoritatea bagajelor pierdute se recupereaza in circa 48 de ore. In plus, daca ai asigurare, poti fi chiar mai linistit. O asigurare de calatorie nu costa mai mult decat un sandvis si o bautura in aeroport, asa ca de ce sa pleci la drum fara ea?
- 7 iunie 2022
- Blog