Piata asigurarilor din Romania este deja una matura. Din ce in ce mai multi cumparatori de asigurari sunt oameni informati, care inteleg necesitatea unei polite de asigurare a locuintei sau a uneia de viata.
Insa ne-am intrebat de multe ori de unde a plecat totul. Care au fost inceputurile pietei de asigurari in Romania?
Daca si tu esti curios, hai sa aflam impreuna!
Inceputurile asigurarilor in Romania
Prima societate de asigurari din Romania a fost fondata in 1774 la Brasov si s-a numit Casa de Incendiu. O incercare de fondare a unei societati similare s-a inregistrat si la Sibiu, incepand cu anul 1823, insa s-a reusit abia in 1864.
Prima filiala a unei societati straine de asigurari a fost deschisa in 1835 de catre Generali, la Braila, pe atunci un important nod comercial european.
Prima societate romaneasca de asigurari s-a numit Dacia si a fost fondata in 1871, avand un capital de trei milioane de lei. Doi ani mai tarziu, in 1873, a fost infiintata societatea Romania. In 1881, cele doua societati au fuzionat, dand nastere companiei de asigurari Dacia-Romania.
O noua societate, de data asta numita Nationala, a fost infiintata un an mai tarziu. In 1897, tot la Braila, ia nastere compania Generala, prin colaborarea cu Banca Marmorosch.
Anul 1909 aduce primele reglementari in domeniul asigurarilor, odata cu infiintarea primelor doua mari asociatii mutuale, Orastie si Cracova. Primele reglementari au purtat numele de “Regulamentul casei pentru asigurarea imobilelor comunale rurale contra incendiului”.
Dezvoltarea si cresterea pietei de asigurari din Romania
In pragul Primului Razboi Mondial, mai precis in 1911, se infiinteaza nu mai putin de trei societati de asigurare, Prima Ardeleana, Urania, Patria si Banca Generala de Asigurare, un semn clar ca piata este in continua dezvoltare.
In anul 1914 se gasesc primele mentiuni despre asigurarile mutuale de culturi agricole, introduse de Societatea Nationala de Agricultura.
Un an mai tarziu, in 1915, apar si primele asigurari obligatorii, in cadrul legii Nenitescu, care se refera la organizarea meseriilor, precum si a creditului sau a asigurarilor muncitoresti. Aceasta lege prevede obligativitatea asigurarilor pentru accidente, boli si batranete pentru salariatii din corporatii.
Imediat dupa Primul Razboi Mondial, apar nu mai putin de 22 de societati de asigurari.
In aceeasi perioada, asistam la intrarea pe piata a mai multor companii de asigurari straine, cum ar fi Britania si Marina, ambele de provenienta britanica, deschise in 1924. Un an mai tarziu se infiinteaza Asigurarea Taraneasca si Lloyd’s Corporation.
Numeroase alte companii britanice vor intra pe piata in urmatorii ani astfel ca, pana in 1928, in Romania functionau 45 de societati de asigurari.
In anul 1930, se infiinteaza Oficiul Pentru Supravegherea Intreprinderilor Private Care Incheie Re/Asigurari. Numarul acestor intreprinderi creste constant in urmatorii ani. In 1937, existau 137 de asociatii mutuale pe teritoriul tarii noastre.
De asemenea, se infiinteaza tot mai multe companii romanesti. Ca atare, ponderea capitalului strain este de 80,5% in 1938. In 1921, aceasta pondere era de 88%.
In 1941 este promulgat un decret-lege care vizeaza acoperirea riscului de razboi prin asigurarile de viata. Un alt decret interzice constituirea a noi societati de asigurare pe teritoriul tarii. Doar un an mai taziu, se infiinteaza Regia Autonoma a Asigurarilor de Stat, prima institutie care are ca scop reglementarea asigurarilor.
La finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, existau in Romania 13 societati de asigurare romanesti si 5 sucursale ale companiilor straine.
In 1952, monopolul de stat asupra asigurarilor a fost cimentat prin infiintarea ADAS (Administratia Asigurarilor de Stat). Aceasta institutie va functiona pana in 1990.
Perioada post-decembrista
In 1990, ADAS a fost desfiintata, iar portofoliul a fost preluat de primele trei societati pe actiuni: ASIROM, Astra si CAROM. De asemenea, se infiinteaza Unita, prima societate cu capital privat.
In 1992, apare OSAAR – Oficiul de Supraveghere a Activitatii de Asigurari si Reasigurari din Romania. Numeroase companii se infiinteaza sau revin in tara dupa pauze de peste 45 de ani.
In anul 1995, se elimina obligativitatea asigurarii locuintei prin legea 136. Cinci ani mai tarziu, in 2000, se promulga legea privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si ia nastere UNSICAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.
In 2001, se infiinteaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. In luna noiembrie a anului 2006 Transilvania Broker de Asigurare isi incepe activitatea la Bistrita, iar in 2007 se lanseaza sistemul de pensii pe piloni. Un an mai tarziu, asigurarea locuintelor redevine obligatorie. Prima polita PAD se va incheia in anul 2010.
Din acest moment, cu o piata complet libera a asigurarilor, se nasc numeroase companii, in timp ce altele fuzioneaza sau intra in faliment. De asemenea, se diversifica mult oferta de polite de asigurari.
- 20 iulie 2021
- Blog