Stirile din ultima vreme se intrec in a ne prezenta scenarii apocaliptice despre cuantumul facturilor de la iarna. Inca nu suntem in cea mai rece luna a anului, asa ca nu putem sti exact daca buletinele de stiri exagereaza (desi stim ca au o astfel de traditie).
Insa putina pregratire nu strica – chiar daca cresterile nu vor fi atat de mari precum se preconizeaza, o factura mai mica e mereu binevenita, nu?
Ca atare, hai sa aflam cum poti reduce facturile la energie electrica si incalzire fara a-ti reduce si confortul. (Nu, nu iti vom sugera doar cine romantice la lumina lumanarii si mancare raw pentru a nu consuma curent la gatire.)
Investeste intr-un termostat pentru incalzire
Orice combustibil ai folosi pentru incalzire, termostatul este o investitie care se recupereaza rapid. In plus, nu doar ca nu iti stirbeste confortul, ci ti-l sporeste.
Un termostat te va ajuta sa:
- Setezi temperaturi diferite in camere diferite in functie de nevoi. Spre exemplu, poti alege sa setezi o temperatura mai mare in camera copiilor si una mai scazuta in bucatarie.
- Setezi temperatura in functie de ocuparea casei. Fara un termostat, vei fi nevoit sa lasi caldura pornita toata ziua – casa nu se va incalzi suficient de repede daca o oprnesti atunci cand te intorci de la birou. Cu un termostat, in schimb, casa poate ramane rece in cea mai mare parte a zilei, insa atunci cand te vei intoarce de la birou vei fi intampinat de temperatura optima pentru tine.
- Acelasi lucru este valabil si daca pleci cateva zile la munte sau intr-un city break. Poti seta termostatul pentru incalzire doar in ziua intoarcerii.
- Setezi temperaturi diferite pentru zi si pentru noapte.
Astfel, toata lumea va avea temperatura dorita – important mai ales daca nu toata lumea din familie prefera aceeasi temperatura. In plus, vei face economii substantiale.
Acopera alimentele din frigider pentru a evita condensul
Condensul face ca frigiderul tau sa munceasca mai mult pentru a mentine temperatura scazuta. De aceea, iti recomandam sa acoperi alimentele pe care le depozitezi pentru a evita formarea lui.
Stinge luminile cand pleci de acasa (sau din camera)
Oricare ar fi pretul energiei electrice, e bine sa stingi luminile in camerele pe care nu le folosesti. Pana la urma, de ce sa irosesti si sa poluezi mai mult decat e necesar?
Decupleaza aparatele pe care nu le folosesti
Stiai ca electronicele si electrocasnicele au un consum sesizabil atunci cand sunt in priza, chiar si atunci cand sunt oprite?
Ai un frigider sau un congelator pe care le folosesti rar spre deloc? Atunci nu trebuie tinute in priza.
Acelasi lucru este valabil si pentru televizoarele din camerele in care intri rar sau alte aparate electronice si electrocasnice. Daca ceva nu este folosit zi de zi, nu ar trebui sa stea in priza.
Imbunatateste nivelul de izolare si nu lasa curentul sa intre
Ferestrele prost izolate, dar si mansardele, podurile sau beciurile pot contribui la racirea mai rapida a locuintei. Izolandu-le, iti vei spori confortul termic si reduce factura la incalzire in acelasi timp.
Daca nu dispui de fondurile necesare pentru un proiect de o asemenea anvergura sau stai in chirie, poti opta pentru perne izolatoare pe care sa le pui la geamuri si usi. Astfel, vei reduce suprafetele prin care se pierde caldura din locuinta.
Investeste in becuri pe baza de LED
Acestea consuma mult mai putin decat becurile clasice si se ard mult mai greu. Astfel, desi costa mai mult initial, diferenta se va amortiza rapid.
In final, nu uita ca exista o diferenta semnificativa intre confort si exces. Foloseste atat cat ai nevoie, dar nu exagera si nu incalzi sau ilumina locuinta daca nu ai nevoie de asta. Vei vedea ca un consum decent inseamna facturi decente.
- 7 noiembrie 2022
- Blog