Am discutat in articolele trecute despre viitorul pietei de asigurari din Romania. Vorbeam atunci despre cum preferintele si nevoile consumatorilor se schimba si, impreuna cu ele, se schimba si piata de asigurari.
Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat. Incet-incet, incepem sa ne obisnuit cu noi rutine – spalat pe maini mai des, purtat masca, dezinfectat. Suntem mai precauti.
Nimeni nu mai e la fel ca inainte de pandemie. Poate ca vorbim de schimbari comportamentale mari sau de mici diferente care, puse cap la cap, duc si ele la atitudini complet diferite, fie ca ne dam seama sau nu.
Insa acesta este mai degraba un subiect de dezbatut de catre psihologi. Noi vom ramane la lucrurile la care ne pricepem: piata asigurarilor. Haideti sa vedem impreuna cum s-a schimbat perceptia romanilor asupra asigurarilor in urma pandemiei.
Moduri in care pandemia de COVID-19 a schimbat perceptia romanilor asupra asigurarilor
Nu putem discuta despre cum s-a schimbat atitudinea romanilor fata de asigurari fara a lua in calcul si modul in care au fost afectate veniturile lor. Un studiu IRES aduce lamuririle necesare:
1. Veniturile romanilor au scazut, insa nu simtitor
Conform barometrului realizat de IRES la solicitarea UNSAR, 63% dintre respondentii cu varsta de peste 18 ani au declarat ca au venituri similare perioadei de dinaintea pandemiei, in timp ce 38% dintre ei au inregistrat scaderi ale veniturilor.
Inseamna acest lucru un apetit mai scazut pentru asigurari? Se pare ca nu.
2. Romanii sunt mai interesati de acoperirea anumitor riscuri
Cei mai multi romani spun ca isi vor tempera cheltuielile in perioada urmatoare si vor renunta la cumparaturi ca electrocasnice, autoturisme sau vacante in strainatate.
In ceea ce priveste vacantele, reticenta nu este data doar de costul lor, ci si de lipsa unei oferte coerente de asigurari care sa acopere riscurile date de pandemie. Piata din Romania a inceput deja sa ofere astfel de polite, insa sunt putini asiguratori care o fac.
Pe de alta parte, dupa cum era de asteptat, romanii sunt mai interesati de acoperirea riscurilor pe care le percep ca fiind imediate sau cu un potential de impact mai mare asupra vietii lor.
3. Incendiul ramane cel mai mare risc in perceptia romanilor
60% dintre romani se preocupa cel mai mult de incendiu si de riscurile asociate lui. Totusi, cifra este in scadere fata de anul trecut, cand 73% dintre romani erau ingrijorati de acest risc.
Schimbarea nu este neasteptata, in conditiile in care noi riscuri si-au facut aparitia.
4. Riscul de imbolnavire trece pe locul doi
58% dintre romani se declara preocupati de riscul de imbolnavire, la egalitate cu accidentele auto – o crestere spectaculoasa.
Ca atare, 28% dintre romani sunt acum mai interesati de asigurarile medicale private.
5. Asigurarile de somaj si cele pentru locuinta, in centrul atentiei
Dupa ce am petrecut atat de mult timp in casa, suntem mai interesati de protejarea ei. 31% dintre romani sunt mai interesati de politele facultative de asigurare a locuintei.
Incertitudinea economica si nesiguranta locului de munca i-au determinat pe 20% dintre respondenti sa fie mai deschisi la o polita de asigurare care sa acopere riscul de somaj.
6. Top motive pentru care romanii nu au incheiat inca politele de care au nevoie
La capitolul intentie, in urmatoarele 12 luni romanii vor incheia polite obligatorii, PAD si RCA, insa si facultative: locuinta, sanatate, CASCO, asigurare de viata.
De ce nu au crescut mai mult asigurarile facultative?
Primul motiv este lipsa banilor (31% dintre respondenti), urmat de lipsa de interes (25%) si de lipsa increderii (15%).
Cum stii care este asigurarea de care ai cea mai mare nevoie?
Stim ca, in mod ideal, cu totii am incheia toate politele de care avem nevoie. Insa se intampla foarte rar ca bugetul familiei noastre sau al afacerii noastre sa fie nelimitat. Ca atare, trebuie sa ne stabilim prioritati.
Aceste prioritati se calculeaza personalizat, in functie de profilul de risc al fiecarui individ. Spre exemplu, daca meseria ta este una riscanta, o asigurare de viata ar fi ideala pentru a-i proteja pe cei dragi. Daca insa calatoresti mult in interes de serviciu, trebuie sa fii la curent cu cele mai noi produse care sa acopere riscul de imbolnavire cu COVID-19 in afara tarii.
E greu sa fii la curent cu toate acestea de unul singur. De aceea iti punem la dispozitie consultanti personali de asigurari. Ei te pot ajuta cu evaluarea riscurilor, dar si cu gasirea celei mai bune oferte in functie de nevoile si bugetul tau.
Lucram cu peste 20 de asiguratori pentru ca tu sa nu fii fortat sa alegi o anumita polita!
Contacteaza acum un agent Transilvania Broker si hai sa ne asiguram ca esti in siguranta!
- 4 septembrie 2020
- Blog