Cum alegi scaunul de masina potrivit pentru copilul tau

Email
LinkedIn
Facebook

Scaunul de masina este o necesitate absoluta atunci cand pleci la drum cu copilul tau. Dar poate fi dificil sa alegi scaunul perfect, in conditiile in care exista atat de multe oferte pe piata. Iata la ce sa fii atent inainte de a-l cumpara.

 

4 lucruri pe care sa le ai in vedere atunci cand cumperi un scaun de masina pentru copilul tau

 

Scaunele de masina pentru copii sunt reglementate de legislatia in vigoare. Ca atare, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te familiarizezi cu aceasta.

 

1. Prevederi legale pentru scaunele auto pentru copii

 

Legea prevede obligativitatea scaunelor de masina. Astfel:

  • Copiii in varsta de pana la trei ani pot fi transportati doar in autovehicule echipate cu scaune speciale, impreuna cu centurile aferente acestora. Taxiurile si transportul public in comun sunt singurele exceptii de la aceasta regula.
  • Copiii de pana la 1,35 m pot fi transportati doar in scaune speciale, pe bancheta din spate sau pe cea din fata – doar daca airbag-ul este dezactivat. In acest caz, scaunul trebuie asezat cu spatele la directia de mers.
  • Poti transporta copii de pana la 1,35 m fara scaun special doar in cazul unei afectiuni medicale grave. Scutirea medicala trebuie prezentata politistului la cerere. In acest caz, copilul trebuie transportat pe bancheta din spate si supravegheat constant de un adult, altul decat conducatorul auto.
  • Scaunele speciale pentru copii trebuie sa fie omologate. Cauta mereu eticheta portocalie pe scaunul care te intereseaza (ea detaliaza categoria de greutate pentru care este omologat) si ai grija ca standarul ECE.R44/04 sa fie mentionat.

 

2. Alege scaunul auto potrivit greutatii copilului tau

 

Cel mai important criteriu in alegerea scaunului auto este greutatea copilului. Exista cinci mari grupe de scaune conform acestui criteriu:

  • Grupa 0 (sau scoica auto), pentru copii intre 0 si 10 kg sau pana la 9 luni
  • Grupa 0+, pentru copii intre 0 si 13 kg sau pana la 12-15 luni. Aceste scaune au spatiu extins pentru picioare si tetiere reglabile si pot fi orientate si cu fata si cu spatele la sensul de mers.
  • Grupa 1, pentru copii intre 9 si 18 kg, de la 6 luni pana la 4 ani.
  • Grupa 2, pentru copii intre 15 si 25 kg, de la 3 pana la 8 ani.
  • Grupa 2-3, pentru copii intre 22-36 kg, de la 6 pana la 12 ani. Poti gasi aceste scaune si sub numele de inaltatoare auto.

 

Dupa cum poti observa, nu toate limitele de greutate sau varsta sunt fixe. Atunci cand esti in dubiu, foloseste greutatea ca factor principal – ea determina atat siguranta, cat si confortul copilului tau.

 

3. ISOfix sau prindere cu centurile de siguranta?

 

Exista doua modalitati principale de ancorare a scaunelor auto pentru copii: ISOfix si centurile de siguranta din dotarea masinii. Specialistii recomanda fara echivoc sistemul ISOfix, deoarece acesta asigura o fixare mai buna si un confort sporit.

 

Inainte de a comanda un astfel de scaun verifica daca sistemul ISOfix este compatibil cu masina ta.

 

4. Scaune auto pentru copii orientate spre fata sau spate?

 

Vei gasi ambele optiuni, pentru orice varsta. Insa pentru siguranta sporita, specialistii recomanda ca transportul copiilor de pana la patru ani sa se faca in scaune speciale orientate catre spate. Acestea sunt mai sigure, chiar daca pot provoca rau de masina.

 

In cazul in care copilul tau sufera de rau de masina, poti alege un sistem reversibil, util mai ales in cazul drumurilor lungi.

 

Acestea sunt principalii factori pe care trebuie sa ii iei in calcul atunci cand achizitionezi un scaun auto pentru copii. Restul optiunilor: culori, model, tip de captuseala tin mai ales de preferintele personale.

 

Scroll to Top