Sunt multe lucruri care ne plac iarna, cum ar fi sarbatorile pline de magie. Sau chiar si zapada, atunci cand se depunde intr-un strat generos si ramane alba mai mult timp.
Desigur, a doua afirmatie e valabila doar daca nu trebuie sa conduci in aceste conditii. Daca ai de facut drumuri care nu pot fi amanate, atunci cu siguranta zapada devine mai putin atragatoare.
Condusul in conditii de vreme extrema este periculos, oricat ai fi de experimentat ca sofer. Asa ca nu strica niciodata sa recitesti cateva sfaturi despre condusul in siguranta pe drumuri cu zapada sau polei.
Condusul pe zapada versus condusul pe polei
Una dintre diferentele majore dintre cele doua este faptul ca zapada e mult mai usor de reperat. In cazul poleiului, lucrurile sunt mai complicate.
Chiar daca in ultimii ani iernile au fost mai blande si am avut zapada din ce in ce mai rar, nu acelasi lucru se poate spune si despre polei. Atunci cand temperaturile scad sub 0 grade, poleiul este cel care ne da batai de cap la drum lung.
El mai este cunoscut si sub numele de “black ice” – gheata neagra, pentru ca e greu de observat. Culoarea sa se confunda cu cea a asfaltului, asa ca de multe ori il observam doar atunci cand incepem sa derapam.
Ce e de facut?
In primul rand, foloseste termomentrul din masina ca indicator. Daca temperatura se apropie de cea de inghet, probabil ca pe drumul pe care esti se gaseste polei.
De asemenea, observa celalalte masini. Daca le observi derapand sau daca vezi mai multe masini iesite de pe carosabil, cel mai probabil conduci intr-o zona cu polei, asa ca e cazul sa fii mai atent ca de obicei.
Acestea fiind spuse, iata ce trebuie sa faci pentru a conduce in siguranta atat pe zapada, cat si pe polei.
Echipeaza masina cu anvelope de iarna
Nu ar trebui sa astepti ca temperaturile sa scada sub 0 grade pentru a face asta. Iarna te poate lua prin surprindere. In plus, anvelopele de iarna sunt create sa se comporte mai bine pe carosabil umed si la temperaturi scazute, chiar daca nu exista conditii de formare a poleiului sau a zapezii.
Ai grija, de asemenea, ca anvelopele tale sa fie intr-o stare buna. Daca sunt prea vechi sau daca sunt tocite nu vor fi la fel de eficiente.
Daca circuli intr-o zona cu zapada mare, echipeaza-ti masina si cu lanturi de zapada. Acestea se gasesc usor la magazinele de specialitate si sunt cele mai eficiente pentru drumuri cu zapada.
Nu uita de celelalte accesorii
Ai grija sa ai mereu o lopata la tine pentru a putea debloca masina in cazul unei inzapeziri. Un saculet cu nisip, spray-uri pentru dezghetare si o matura sunt de asemenea foarte utile. Nu incepe sa conduci pana cand geamurile nu ofera vizibilitate completa, chiar daca vei conduce pe o distanta scurta. De asemenea asigura-te ca atat capota, cat si plafonul masinii au fost curatate de zapada, intrucat aceasta poate ajunge pe parbriz in timpul mersului, punandu-ti siguranta in pericol.
Daca pleci la drum lung, o verificare generala a masinii te poate salva de surprize neplacute.
Ai grija la frana
Atunci cand derapam, primul instinct este sa apasam frana cat mai puternic. Insa acest lucru face mai mult rau decat bine si poate agrava deraparea.
Ia piciorul de pe frana, insa tine mereu mainile pe volan. Du masina intr-o treapta inferioara de viteza si “ciupeste” doar frana cat mai putin posibil. Daca se poate, incearca sa virezi in aceeasi directie cu derapajul si accelereaza moderat pentru a recastiga aderenta.
Nu uita de asigurari
Daca ai tot amanat incheierea unei polite CASCO, acum e momentul. Gaseste aici oferte de la numerosi asiguratori din Romania pentru a putea alege polita care se potriveste cel mai bine nevoilor tale.
De asemenea, iarna e cel mai potrivit moment pentru a incheia o asigurare de asistenta rutiera. In cazul in care ramai blocat cu masina din cauza conditiilor de drum sau din cauza unui accident, asigurarea de asistenta rutiera iti ofera tractare 24/7, depanare si masina de schimb.
- 10 ianuarie 2022
- Blog