Primavara si-a intrat in drepturi, iar asta inseamna mai multe deplasari, fie in interes de serviciu, fie in scurte escapade la munte sau la mare. Deoarece multi dintre noi folosim masinile mai des in sezoanele calde, e important ca primavara sa ne asiguram ca totul e in regula inainte sa pornim la drum.
Pregatiri tehnice ale masinii pentru primavara
1. Schimba anvelopele
Daca in zona in care locuiesti temperaturile au crescut peste 10 grade Celsius si nu mai exista riscul de inghet sau de formare a poleiului, este momentul sa treci la anvelopele de vara.
Atentie, insa! Daca mai ai drumuri in zone muntoase, unde temperaturile sunt mai mici si inca mai exista riscul de ninsoare sau zapada pe carosabil, pastreaza-le pe cele de iarna. Legislatia din Romania nu prevede un termen-limita pentru trecerea la anvelopele de vara, insa poti fi amendat daca te afli intr-o zona cu zapada cu anvelopele nepotrivite.
2. Nu stoca rotile murdare
Ar fi ideal sa schimbi rotile imediat ce ai spalat masina. Nu este recomandat sa stochezi rotile cu urme de sare sau materiale corozive (vezi mai jos).
Pe durata stocarii, acestea vor degrada rotile. De asemenea, incearca sa le depozitezi intr-un loc cu temperatura constanta si ferit de razele soarelui.
3. Spala masina
Stim ca ai mai facut asta si in timpul iernii, insa acum e timpul pentru o curatare mai amanuntita. E important sa cureti bine zonele care in timpul iernii au acumulat sare si substante corozive, in special sasiul si pasajele rotilor.
Iti recomandam sa folosesti o spalatorie cu apa sub presiune pentru a putea inlatura toate urmele acestor substante. Ai grija, insa, la vopsea. Daca aceasta e mai veche, ar putea sa sara din cauza jetului cu presiune mare.
4. Curata interiorul cu atentie
Chiar daca obisnuiesti sa cureti si interiorul masinii la fiecare spalare, de aceasta data e bine sa insisti mai mult decat de obicei. Incepe prin a curata geamurile si parbrizul pe interior, cu o substanta care nu lasa urme grase.
De asemenea, da la o parte covorasele de cauciuc si mocheta si verifica daca exista urme de rugina. Noroiul si zapada aduse in masina pe durata iernii se pot infiltra sub covorase si mocheta si pot duce la ruginirea masinii. Daca gasesti urme de umezeala, inlatura-le cu o carpa moale si ventileaza cat mai bine masina. Daca e soare, o poti lasa cu portierele deschise cat mai mult timp posibil.
5. Verifica motorul
In timpul rularii subturate din ambuteiajele iernii se pot acumula impuritati care, in timp, vor afecta functionarea motorului. Iti recomandam sa scoti masina la o plimbare in care sa o turezi la peste 3.500-4.000 de ture (in functie de tipul motorului) pentru a le elimina.
Inainte de asta, verifica vizual starea furtunaselor de la motor, dar si a lichidului de frana, uleiului si a antigelului. De asemenea, asigura-te ca motorul a ajuns la temperatura optima de functionare inainte de a urca la aceste turatii.
Verifica politele de asigurare
Nu in ultimul rand, inainte de a pleca la drum, verifica valabilitatea politelor de asigurare, mai ales daca masina a stat parcata mult timp. RCA, CASCO, dar si rovinieta sunt documentele pe care ar trebui sa le verifici frecvent.
Daca ai in plan mai multe drumuri in timpul sezoanelor calde, iti recomandam si asigurarea de asistenta rutiera, care te scapa de griji daca ramai pe drum din cauza unui accident, a unei pene sau a unei erori personale.
- 5 aprilie 2021
- Blog