Piata asigurarilor din Romania este intr-o continua crestere, ceea ce reprezinta un semnal pozitiv. Romanii au inteles importanta asigurarilor in viata lor si modul in care acestea ne pot proteja in cazul unor evenimente mai putin fericite.
Totusi, exista foarte putini oameni care au un buget nelimitat pentru asigurari, deci avem nevoie sa stim cum sa prioritizam politele in functie de nevoi. Atunci cand nu putem incheia toate politele de care avem nevoie, e bine sa ne concentram pe cele care ne pot fi cele mai folositoare.
Care sunt politele de care ai cea mai mare nevoie?
In primul rand, e important sa stii ca nu exista doi oameni cu nevoi identice. In functie de proprietatile pe care le detii, de starea de sanatate si de familia ta, nevoile pot sa fie foarte diferite. E nevoie de o analiza completa a numerosi factori pentru a putea spune cu exactitate unde e cel mai bine sa-ti investesti bugetul pentru asigurari.
Iata de unde sa incepi:
Stilul de viata si familia
Daca veniturile familiei tale sunt generate in principal de un singur membru al ei, asigurarea de viata (sau asigurarea de sanatate cu componenta de asigurare de viata) sunt primele lucruri la care ar trebui sa te uiti. Aceasta polita iti garanteaza ca orice s-ar intampla cu tine (de la incapacitatea de munca pana la deces), familia ta va fi la adapost.
De asemenea, iti recomandam sa iti analizezi istoricul medical personal. Ai rude apropiate care sufera de probleme cardiace cronice sau de boli cu rata mare de ereditate, cum sunt anumite tipuri de cancer? Daca da, asigurarea de sanatate ar trebui sa fie o prioritate pentru tine.
Iti recomandam sa inchei acest tip de asigurare cat mai curand: cu cat o faci mai repede, inainte de instalarea anumitor boli si de inaintarea in varsta, cu atat prima de asigurare va fi mai mica.
Proprietatile pe care le detii
Pe langa asigurarile obligatorii (PAD pentru locuinta si RCA pentru masina), e important sa inchei si asigurari optionale. Pentru majoritatea dintre noi, casa si masina sunt cele mai mari investitii. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca ele sunt la adapost orice s-ar intampla.
O polita CASCO te poate scuti de plata unor reparatii costisitoare in cazul unui accident produs din vina ta, in timp ce polita facultativa de asigurare a locuintei te protejeaza in caz de calamitati natural (relevant mai ales daca locuiesti intr-o zona seismica!), dar si de jafuri sau alte evenimente neplacute.
Ai mai multe proprietati imobiliare si/sau autoturisme si nu le poti asigura pe toate? Iti recomandam sa incepi cu bunurile cele mai de valoare. De exemplu, reparatiile pentru o masina peste medie vor costa mai mult decat pentru una mai ieftina – gandeste in perspectiva si pune-ti la adapost investitia.
Similar, alege sa asiguri proprietatea imobiliara care are cea mai mare valoare de piata si in care ai cele mai multe lucruri de valoare (de la electronice si electrocasnice pana la bijuterii, ceasuri si obiecte de arta).
Desi nu exista o singura strategie pentru prioritizarea bugetului, iti recomandam sa incepi cu o intrebare simpla, insa, de multe ori, greu de tolerat: “care e cel mai rau lucru care mi se poate intampla? Ce ma poate destabiliza cel mai mult?”
Daca poti raspunde la aceasta intrebare, vei putea alege si politele ideale pentru situatia ta actuala.
Evaluarea riscurilor cu ajutorul unui profesionist
Ti se pare ca oferta de polite de asigurare este prea complexa? Te intelegem si suntem aici sa te ajutam!
Discuta cu un consultant Transilvania Broker pentru crearea unui profil de risc. Impreuna cu acesta, poti stabili care sunt prioritatile si nevoile tale si care sunt politele care te pot pune la adapost de cele mai frecvente riscuri fara a-ti depasi bugetul.
Transilvania Broker lucreaza cu peste 20 de companii de asigurari, pentru ca tu sa ai acces la o plaja larga de oferte si de polite. Impreuna putem identifica usor politele de care ai nevoie.
- 15 iunie 2021
- Blog