Cum se calculeaza pretul RCA-ului? Afla exact ce platesti

Email
LinkedIn
Facebook

Preturile RCA pot varia foarte mult. Stii deja ca acest lucru este valabil pentru orice produs: in functie de caracteristici, de marca sau de compania care il vinde, un produs poate avea preturi foarte diferite.

 

Ei bine, in cazul preturilor la RCA lucrurile sunt ceva mai complicate. Conteaza si compania asiguratoare care emite polita si care stabileste propriile preturi, insa sunt o serie de alti factori care contribuie la cat de ieftina e o polita RCA. De aceea, poti observa ca tu platesti mai mult pentru polita RCA decat rudele sau colegii tau de birou, desi ati cumparat-o de la acelasi asigurator.

 

Afla mai jos care sunt factorii care influenteaza pretul RCA si la ce trebuie sa fii atent atunci cand cauti RCA ieftin.

 

Ce criterii se folosesc pentru stabilirea pretului RCA?

 

Pretul RCA se calculeaza pornind de la tarifele de referinta emise si actualizate constant de ASF. Iata categoriile principale de criterii care se folosesc pentru calcularea pretului politei RCA:

  • Informatii despre proprietarul masinii: aici intra informatii clasice, cum ar fi varsta, localitatea de resedinta sau vechimea permisului de conducere. E important de notat ca soferii incepatori vor avea o polita RCA mai scumpa, intrucat riscul de accident este considerat mai mare. De asemenea, persoanele tinere (sub 30 de ani) vor plati asigurari mai scumpe. Se acorda reduceri pentru pensionari, persoane cu deficiente locomotorii sau bugetari.
  • Date despre alte persoane care vor conduce masina: conform legislatiei in vigoare, proprietarul masinii este obligat sa anunte asiguratorul daca exista si alte persoane care o conduc. Datele necesare sunt aceleasi ca mai sus.
  • Informatii despre autoturism: marca, modelul, vechimea si capacitatea cilindrica sunt factori care intra in calculul RCA, pentru ca se considera ca influenteaza nivelul de risc.
  • Sistemul bonus-malus: acesta este factorul care influenteaza cel mai mult pretul RCA. Pe scurt, acesta este un sistem de recompensare si penalizare a soferilor, in functie de numarul de accidente din istoric. Spre exemplu, o masina noua, condusa de un sofer care nu a mai detinut un alt autoturism si nu are un istoric al daunelor, va incepe de la B0 (valoarea neutra). Daca pana in momentul expirarii politei nu va produce niciun accident, la reinnoirea ei va ajunge la B1 si va fi recompensat cu o reducere. Soferii responsabili pot ajunge pana la B8, o clasa care vine cu o reducere de 50%. Daca, insa, soferul a inregistrat accidente din vina proprie, va fi incadrat intr-o noua clasa de risc, iar polita RCA va fi mai scumpa. De la B0 poti ajunge la M. Cea mai mare penalizare se inregistreaza la nivelul M8, unde valoarea politei RCA se dubleaza.

 

Acestea sunt categoriile principale de factori care influenteaza pretul RCA. E important de mentionat ca modul de achizitie al politei nu influenteaza pretul. Spre exemplu, daca alegi sa achizitionezi polita printr-un broker de asigurari cum este Transilvania Broker vei plati exact acelasi pret ca atunci cand o achizitionezi direct de la asigurator. Brokerii primesc comision de la companiile de asigurare, nu de la clientii finali.

 

De fapt, achizitionarea politei RCA printr-un broker te poate ajuta sa alegi cea mai buna optiune pentru bugetul si nevoile tale. Brokerul iti poate prezenta mai multe oferte, in timp ce companiile de asigurari iti pot prezenta una singura.

 

De asemenea, pretul nu se modifica daca achizitionezi polita RCA online. Poti emite polita RCA online aici, intr-un minut si cu oferte de la numerosi asiguratori.

Scroll to Top