Finantele cuplului: cum sa faci planuri financiare impreuna cu partenerul tau

Email
LinkedIn
Facebook

Poate fi destul de dificil sa te tii de bugetul stabilit chiar si atunci cand esti singur. Cand e vorba de doua persoane, lucrurile se pot complica semnificativ.

 

Fie ca alegeti sa va gestionati bugetul impreuna sau separat, e important sa stabiliti niste reguli de baza, niste prioritati si niste aspiratii pentru viitor. De aceea, totul incepe cu o discutie sincera:

 

1. Discuta deschis cu partenerul tau despre bani

 

Alege un moment potrivit – preferabil cat mai aproape de inceputul relatiei si inainte de a incepe sa locuiti impreuna pentru a avea o discutie deschisa despre bani. Aloca suficient timp pentru asta, va fi cu siguranta o discutie mai lunga decat cea despre cumparaturile saptamanale.

 

Pentru ca aceasta discutie sa isi atinga scopul, e crucial ca ambii sa fiti cat mai sinceri, atat cu privire la situatia actuala, cat si cu privire la asteptarile pentru viitor. Ceea ce ne duce la punctul urmator:

 

2. Afla de unde plecati

 

Discutiile financiare detaliate se intampla rar la primele intalniri. Poate ca ai deja o idee vaga despre starea financiara a partenerului tau, insa e important sa o cunosti cu exactitate, mai ales pentru a putea decide daca vreti sa va gestionati banii impreuna sau separat. In acest scop, puteti discuta despre:

 

  • Veniturile actuale si asteptarile pentru viitorul mediu si lung (perspectiva unei mariri salariale substantiale, a unei schimbari in afacere daca unul dintre voi este antreprenor sau, dimpotriva, perspectiva unei reduceri a venitului).
  • Existenta unor credite si planul pentru achitarea lor (se vor plati in avans sau planuiti sa pastrati ratele pana la final).
  • Economii si investitii existente (portofoliu bursier, investitii in active digitale, conturi de economii sau asigurari de viata, pensie privata si asa mai departe).

 

Aceasta faza este cu atat mai importanta cu cat va sublinia si diferentele de abordare financiara dintre voi si va va da ocazia sa gasiti solutii pentru a le reconcilia sau pentru a invata unul de la altul.

 

3. Discuta planurile de viitor punand intrebari deschise

 

Chiar daca unul dintre voi se afla intr-o situatie complet diferita de celalalt, acest lucru poate fi unul temporar. Planurile de viitor, pe de alta parte, adica ceea ce veti construi impreuna, pot releva mai multe detalii semnificative.

 

In acest scop, puteti sa va adresati reciproc intrebari deschise. Iata cateva idei:

 

  • Cum iti gestionezi finantele si cheltuielile zilnice? Unele persoane nu au niciun plan de cheltuieli (si se pot descurca foarte bine fara el), in timp ce altele noteaza totul riguros in diverse aplicatii sau pe hartie.
  • Care sunt prioritatile tale pentru viitor? Aici pot intra investitiile, economisirea, dar si obiective legate de hobby-uri, calatorii si asa mai departe.
  • Cum gestionezi de obicei urgentele care necesita un efort financiar? Un exemplu bun aici sunt urgentele medicale, care pot fi achitate prin intermediul unui fond de rezerva, al unei asigurari de sanatate sau al unui credit de nevoi personale.
  • Cum putem gestiona impreuna obligatiile de plata contractate separat sau, pe viitor, impreuna? Din nou, atitudinea fata de credite si modul de achitare este foarte importanta.

 

4. Stabiliti teluri pe termen mediu si lung si tineti-va de ele

 

Ultima parte a acestei discutii poate fi legata de telurile pe termen mediu si lung. Spre exemplu, puteti planui sa cumparati o locuinta. In acest caz, va trebui ca fiecare dintre voi (daca alegeti sa gestionati finantele separat) sa contribuie cu o anumita suma sau sa strangeti aceasta suma impreuna.

 

Tot acum este momentul si pentru disuctii despre cheltuielile medii: reinnoirea masinii, vacante mai costisitoare si asa mai departe.

 

Oricare ar fi stadiul din care incepeti, fie ca sunteti amandoi pe teren sigur, cu investitii si economii subtantiale, fie ca unul sau amandoi mai aveti de lucrat la acest aspect, trebuie sa stiti amandoi de unde plecati. Ca atare, sinceritatea este cea mai importanta.

 

De exemplu, spune-i deschis partenerului tau daca iti e greu sa te abtii de la cumparaturi impulsive – va afla asta oricum in timp. Cu cat afla mai devreme, cu atat se poate pregati si te poate inspira si pe tine sa ai o atitudine financiara mai sanatoasa.

Scroll to Top