Ghidul calatorului: 5 sfaturi pentru o vacanta cu masina reusita

Email
LinkedIn
Facebook

Esti obisnuit sa pleci cu masina in fiecare concediu sau pretul biletelor de avion de anul acesta te-a convins sa mergi in vacanta undeva mai aproape? Oricare ar fi raspunsul, trebuie sa recunosti ca orice drum mai lung de cateva sute de kilometri devine o aventura care poate veni cu multe surprize placute si mai putin placute. De aceea e bine sa pornesti la drum pregatit, pentru a fi sigur ca te intorci odihnit din concediu.

 

Iata 5 sfaturi pentru o vacanta cu masina cat mai lipsita de evenimente.

 

1. Verifica starea tehnica a masinii

 

Poate parea un sfat evident, insa o defectiune sau pana la masina ta iti poate schimba complet vacanta. Cu siguranta s-a intamplat sa treci si tu pe langa masini blocate pe banda de urgenta pe drum spre mare sau, poate, sa fii chiar tu ghinionistul.

 

Din fericire, putina precautie te poate feri de asemenea experiente cand pleci in vacanta. Verifica daca revizia si schimburile sunt la zi, daca anvelopele sunt in stare buna si franele nu sunt uzate. Nu uita sa testezi aerul conditionat si sa completezi cu freon daca e nevoie. Nu e cel mai confortabil sa calatoresti sute de kilometri pe canicula fara nicio modalitate de a pastra racoarea. Fii atent ca trusa de prim ajutor si exctinctorul sa mai fie in perioada de valabilitate si pune in portbagaj consumabile (lichid de parbriz, ulei de motor) pentru eventualitatea in care ramai fara.

 

2. Fa-ti din timp o ruta si adauga o marja de timp pentru intarzieri

 

Cu toate ca drumurile din Romania sunt aglomerate tot anul, durata unui drum de cateva sute de kilometri in tara noastra poate creste si cu cateva ore pe perioada verii. O simpla privire peste site-ul centrului info trafic ne arata ca in aceste zile se circula ingreunat pe majoritatea drumurilor nationale. De aceea, nu de putine ori, e mai avantajos sa alegi rute alternative mai putin cunoscute.

 

Tocmai de aceea e bine sa planuiesti din timp ruta, tinand cont si de aglomeratia de vara. Daca trebuie sa ajungi la cazare la o ora anume, adauga o marja 10-20% din timpul estimat pentru intarzieri. De asemenea, poti folosi unele drumuri secundare ca alternative la principalele sosele. Deja cunosti clasicele DN1A (Cheia – Brasov) si drumul vechi spre mare (DN2A), dar in ultimii ani, tot mai multe drumuri judetene au fost aduse intr-o stare buna. Poti folosi o aplicatie de GPS (Google Maps sau Waze), insa se poate intampla ca acestea sa planifice ruta pe cea mai scurta distanta, fara sa tina cont de conditiile de drum. Cel mai bine e sa verifici in paralel si harta calitatii drumurilor, pentru a fi sigur ca ruta aleasa e si cea mai confortabila.

 

3. Documenteaza-te din timp legat de situatia la punctele de frontiera

 

In fiecare saptamana titlurile de stiri ne reamintesc de aglomeratia din punctele de frontiera, atat cele cu statele vecine, cat si inspre alte destinatii populare de calatorie (de exemplu cea intre Bulgaria si Grecia). Din fericire, exista zvonuri ca se pregateste intrarea noastra in spatiul Schengen, lucru care va decongestiona substantial punctele de frontiera. Pana atunci, insa, pregateste-te sa ai de asteptat la vama intre cateva minute si cateva ore. Documenteaza-te pe parcursul drumului despre situatia de la frontiera si cauta treceri alternative daca timpul de asteptare e mare. De multe ori, un ocol de 20 de kilometri poate reduce timpul calatoriei si cu cateva ore.

 

Daca tranzitezi o tara care nu este membra a Uniunii Europene (de exemplu Serbia), ia in considerare un timp mai mare de asteptare pentru verificari suplimentare si consulta restrictiile de bunuri pe care le poti introduce in tara (tutun, alcool, etc.).

 

4. Afla cum stai cu parcarea la destinatie

 

Spre deosebire de tara noastra, in majoritatea tarilor din Europa nu poti lasa masina pe trotuar sau pe spatiul verde. Parcarea neregulamentara este sanctionata cu amenzi usturatoare si poate duce chiar la ridicarea masinii de catre autoritati. De aceea, e bine sa fii sigur dinainte sa pleci de acasa ca ai parcarea asigurata sau ca exista variante de parcare publica la cazare.

 

Daca optezi pentru parcarea publica, cauta din timp preturile si fa un calcul. In centrul oraselor preturile sunt ridicate, deci o parte importanta a bugetului se poate duce doar pe parcare. Fii, de asemenea, atent la marcaje. In unele tari exista reguli diferite legate de parcari cu marcaje specifice. De exemplu, in Italia, locurile de parcare marcate cu cu galben sunt rezervate pentru pentru persoanele cu dizabilitati, in timp ce cele cu plata si cele gratuite sunt albastre, respectiv albe.

 

5. Fii mereu pregatit

 

Chiar daca urmezi toti pasii de mai sus, riscul ca o situatie neprevazuta sa te opreasca in loc inca exista. De aceea, iti recomandam sa pornesti la drum cu o idee a zonelor pe care le vei tranzita si a localitatilor unde poti gasi un service, mancare si cazare. In situatia in care masina ta trebuie sa ramana pentru mai multe zile in service departe de destinatie, intereseaza-te de alte alternative de transport pentru a ajunge la destinatie.

 

O asigurare de asistenta rutiera poate fi o adevarata salvare daca suferi o defectiune tehnica sau o pana, oferindu-ti servicii de depanare, tractare pana la service si parcare in siguranta pana la intrarea in reparatie. Pe langa acestea, poti adauga acoperiri suplimentare, cum ar fi masina la schimb, cazare si transport pana la destinatie. Totusi, e de retinut ca aceste polite sunt valabile doar pe teritoriul Romaniei. De aceea, daca tii la masina ta, iti recomandam sa inchei si o asigurare CASCO. Aceasta te va despagubi de orice dauna savarsita pe drumurile publice sau in parcare in toate tarile din comunitatea Europeana.

 

Iti doresti protectie completa pe toata durata vacantei? Incheie o asigurare medicala de calatorie si obtine o plasa de siguranta in cazul problemelor medicale. Mai mult, poti extinde acoperirea asigurarii pentru a include bagajele, documentele, raspunderea civila si anularea vacantei din cauze concrete.

 

Solicita acum o oferta de asigurare sau ia legatura cu cel mai apropiat asistent in brokeraj si pleaca in concediu fara niciun stres.

 

Echipa Transilvania Broker va ureaza o vacanta placuta!

Scroll to Top