Ghidul calatorului in 2023: 6 sfaturi pentru un concediu reusit

Email
LinkedIn
Facebook

Odata cu minivacanta de Rusalii am intrat oficial in sezonul concediilor. Asta inseamna ca mai e putin pana cand sunetul valurilor si o bautura rece vor alunga tot stresul acumulat de vara trecuta. Multi dintre noi uitam, insa, ca unul dintre aceste surse de stres e chiar plecatul in vacanta. Rar se intampla sa nu uitam ceva si chiar si mai rar sa nu ne certam in ziua plecarii. Nimeni nu e perfect! Tocmai de aceea ti-am pregatit un ghid scurt cu cateva sfaturi simple pentru concediul din acest an.

 

Iata ce trebuie sa iei in considerare pentru un concediu de vis in 2023:

 

1. Vino mai devreme la aeroport sau porneste mai repede la drum

 

Nu mai e o noutate: in ultimii doi ani, sa zbori fara probleme poate fi o provocare. Lipsa personalului in aeroporturi, grevele constante ale controlorilor de trafic aerian si vremea capricioasa au contribuit la intarzieri la peste jumatate din zborurile de vara trecuta si la anularea a aproape 10% din acestea. Un fenomen ingrijorator si intalnit tot mai des este, de asemenea, overbooking-ul, prin care unele companii aeriene vand mai multe locuri decat sunt disponibile in avion pentru a-si acoperi pierderile cu pasagerii care nu mai ajung la aeroport.

 

Luand in considerare toate aceste lucruri, iti recomandam sa te prezinti la aeroport cu trei ore inaintea zborului sau sa urmezi recomandarile liniei aeriene.

 

Daca pleci in concediu cu masina, nu uita de cozile mari din punctele de frontiera, pe langa cresterea generala a traficului in sezonul estival. Incearca sa pornesti fie la prima ora a diminetii, ori dupa lasarea intunericului pentru a evita “grosul” traficului de vara. Ai grija, totusi, sa nu o faci obosit si sa nu iti impingi limitele conducand perioade prea lungi de timp.

 

2. Stabileste itinerariul pentru concediu si rezerva totul din timp

 

Anul trecut, ridicarea restrictiilor covid a luat prin surprindere toti operatorii din turism cu un numar de calatori cu mult peste asteptari. Sezonul estival din 2022 a venit cu multimi infernale de turisti si cu cozi kilometrice la casele de bilete ale obiectivelor turistice importante, precum si cu ore de asteptare pentru a lua masa la un restaurant, lasand multi vizitatori cu un gust amar.

 

Si in acest an lucrurile par sa urmeze aceeasi directie, asa ca iti recomandam cu caldura sa rezervi totul din timp. Cumpara toate biletele de acasa, inclusiv cele de transport la destinatie sau rezerva online acolo unde se poate. Daca ai in plan sa inchiriezi o masina, fa o rezervare cu cel putin o luna inainte sa pleci.

 

La fel si in cazul activitatilor, incearca sa stii de dinainte ce vrei sa faci si sa rezervi bilete de acasa. In ziua de azi, poti gasi pe internet o multime de ghiduri si video-uri cu experiente de la destinatia de vacanta, asa ca stabilirea unui itinerariu de baza nu ar trebui sa fie prea dificil.

 

3. Relizeaza un buget pentru concediu

 

Nu suntem doar noi victimele inflatiei galopante din ultimul an. Din pacate, majoritatea tarilor cu destinatii turistice sufera de un nivel similar, sau chiar mai mare de scumpiri. Chiar si atunci cand vizitezi o destinatie in care ai fost recent, preturile din 2023 te pot lua prin surprindere. De aceea, sa pleci in vacanta fara un buget bine stabilit e un mare NU.

 

Documenteaza-te inainte de preturile medii de la destinatie. Numeroase site-uri iti pot arata o imagine de ansamblu a costurilor din locul pe care il vei vizita. Inainte de a pleca in vacanta, ar trebui sa ai o estimare aproximativa a urmatoarelor:

 

  • Cheltuielile cu mancarea, bauturile, gustarile
  • Cheltuielile cu activitati: sporturi de vara, intrari la obiective turistice (daca nu ai luat biletele in avans)
  • Cheltuieli cu suveniruri si cadouri

 

De asemenea, pastreaza o rezerva de bani pentru cheltuieli neprevazute sau cumparaturi impulsive.

 

4. Pregateste bagajul intr-un mod SMART

 

Cand vine vorba de bagaj, ia in considerare urmatoarele:

 

Suficiente haine pentru intreaga perioada a vacantei si adecvate vremii de la destinatie. Nu uita sa impachetezi si incaltaminte confortabila, precum si haine pentru potentiale activitati sportive la destinatie.

 

Medicamente pentru toate urgentele care pot aparea in vacanta: un antiinflamator, antidiareice si laxative, precum si medicamente pentru raceala.

 

Acte: acorda o atentie sporita actelor de care ai nevoie pentru accesul in alta tara. Acestea vor fi tinute mereu intr-o geanta sigura si la indemana, nu in bagajul de cala. In cazul in care calatoresti cu minori fara ambii parinti sau tutori, verifica de doua ori daca este nevoie de procura notariala. Altfel, s-ar putea sa nu poti trece de controlul pasapoartelor.

 

Restrictii de bagaje: cand efectuezi check-in-ul, verifica ca greutatea si dimensiunea acceptata sa corespunda cu bagajele tale. Fii atent la bagajul de cabina. Multe linii aeriene impun niste dimensiuni sub standardul majoritatii gentilor, pentru a taxa in plus calatorii.

 

Timpul de check-in si check-out: O buna parte a zborurilor, in special cele charter sunt programate la ore matinale ale zilei, in timp ce cazarea la hotel, apartament sau vila este de regula posibila doar dupa ora 14. La fel se poate intampla si la plecare, ora de parasire a camerei fiind de regula 11. Chiar daca esti comod cu ideea de a face o tura de oras, plaja sau restaurant pana la ora de check-in sau zbor, un bagaj voluminos poate fi o problema logistica.

 

Intereseaza-te din timp daca poti sa depozitezi bagajul pentru cateva ore la cazare sau daca exista magazine care ofera acest serviciu la destinatie.

 

5. Incheie o asigurare de calatorie

 

Un aspect adesea neglijat, dar foarte important atunci cand planuim o vacanta este asigurarea de calatorie. O polita adecvata de calatorie te va proteja financiar in cazul problemelor medicale ce pot aparea in decursul vacantei. Pe langa acestea, o asigurare Travel poate acoperi si bagajele, raspunderea ta fata de terte persoane in caz de accident, sau anularea calatoriei din motive bine intemeiate.

 

Platforma Transilvania Broker iti ofera o gama larga de polite de asigurare cu preturi si acoperiri variate, pentru a veni in ajutorul oricarui tip de calator. Mai mult, daca pleci in vacanta cu un grup mai mare, poti adauga in asigurare un numar nelimitat de calatori cu acoperiri personalizate pentru fiecare. Calculeaza acum oferta de asigurare sau consulta un asistent in brokeraj pentru consultanta personalizata.

 

6. Nu uita SPF-ul (si vibe-urile bune)

 

Ce poate fi aproape la fel de rau ca ratarea vacantei? Sa te arzi din prima zi si sa nu te mai poti bucura la fel de restul concediului. Desi nivelul de constientizare asupra efectelor expunerii la ultraviolete a crescut in ultimii ani, multa lume inca nu acorda suficienta importanta protectiei solare. Pe langa disconfortul creat de arsuri, bronzatul excesiv poate imbatrani mai repede pielea si creste substantial riscul de cancer de piele. Studiile arata ca si cand stam la umbra, ne expunem unui nivel mare de raze nocive, in special la orele pranzului.

 

In concluzie, unul din cele mai importante sfaturi pentru un concediu reusit e sa iei cu tine o crema cu factor mare de protectie solara (30+, sau 50+ daca ai tenul deschis) si sa o aplici pe tot corpul dinainte sa parasesti camera. Nu uita sa o reaplici la maxim trei ore sau ori de cate ori te intorci din apa. In ceea ce priveste bronzatul, incearca sa stai cat mai putin direct sub lumina soarelui intre orele 11 si 14. Poate fi o idee buna sa te retragi la o terasa sau in camera de hotel in acest interval. Acest lucru se aplica si scaldatului, deoarece apa functioneaza ca o oglinda, reflectand inapoi spre tine razele nocive.

 

Sa nu uitam de vibe-urile bune! Hai sa lasam problemele cotidiene deoparte si sa ne relaxam 100% in acest concediu. Daca e posibil, lasa orice legat de job acasa si nu raspunde telefoanelor de serviciu. Bucura-te de fiecare moment petrecut in vacanta si lasa supararile deoparte. Ai asteptat atat de mult vacanta aceasta…

 

Tu cat mai ai pana la concediu?

Scroll to Top