Invinge inflatia: 7 sfaturi pentru a-ti optimiza finantele pe termen lung

Email
LinkedIn
Facebook

Cu toate ca salariile au crescut usor in ultimii cativa ani, inflatia accelerata din 2022 si 2023 a facut ca majoritatea romanilor sa isi permita mai putin decat o faceau inaintea pandemiei. Un studiu al Institutului National de Statistica arata ca romanii platesc in medie peste 33% din venit pe alimente si bauturi non-alcoolice, cel mai mult din Uniunea Europeana. Daca adunam si restul costurilor lunare, observam ca o mare parte dintre noi nu dispunem de veniturile necesare pentru toate nevoile, fiind nevoie sa facem sacrificii pentru a ne permite cheltuielile de baza.

 

Chiar daca esti deja o persoana cumpatata, exista cateva modalitati prin care poti scadea cheltuielile lunare, astfel incat sa poti duce un trai cat mai aproape de normal si chiar sa pui ceva deoparte, in ciuda situatiei economice de azi.

 

1. Stabileste un buget lunar si ia in considerare cheltuielile din viitor

 

Poate parea banal, dar simpla bugetare a venitului tau iti poate salva o suma considerabila de bani. Fa o lista cu toate cheltuielile uzuale, cum ar fi chiria sau rata la casa, media platita pe utilitati, alimentele, combustibilul si iesirile in oras. Stabileste un buget realist pentru toate acestea. Daca venitul tau iti permite si sa pui ceva deoparte, include si acest aspect in bugetul tau. Exista numeroase programe si aplicatii prin care poti urmari toate platile pe care le faci pentru a te abate cat mai putin de la buget, de la cele de mobile banking, la unele aplicatii create strict pentru urmarirea finantelor tale sau un banal sheet cu formule de calcul.

 

In ceea ce priveste cheltuielile pe termen lung, e bine sa te gandesti la planurile pe urmatorii ani, de la ceva uzual cum ar fi schimbarea burlanelor de pe casa, la planificarea unei nunti sau aparitia copiilor in familia ta. Fii conservator cu banii tai si presupune intotdeauna ca vei plati mai mult.

 

2. Fa cumparaturi cu cap

 

Marile lanturi comerciale apeleaza la psihologi atunci cand concep planurile magazinelor pentru a ne stimula sa cumparam cat mai mult. Nu e de mirare, astfel, ca de multe ori cand mergem la cumparaturi, suntem invinsi de tentatia de a achizitiona diverse “recompense” si ajungem sa platim cu mult in plus pentru lucruri de care nu avem neaparat nevoie.

 

De aceea e bine sa ne impunem o ordine si rutina in modul in care facem cumparaturile. Stabileste o zi saptamanala de shopping (de exemplu sambata), planuieste din weekend ce mese vei avea saptamana urmatoare si nu merge niciodata la cumparaturi fara o lista sau cu stomacul gol. Vei ajunge sa pui in cos mult mai mult decat strictul necesar.

 

Cand vrei sa cumperi ceva din magazin, pune-ti urmatoarea intrebare: “pot trai fara el?”. Daca raspunsul este da, atunci pune-ti intrebarea: “imi aduce un plus in viata?”. Daca raspunsul este tot da, atunci te poti gandi sa-l cumperi doar daca bugetul tau acopera acest lucru.

 

3. Creaza un fond de urgente

 

Aproape lunar ne lovim de cheltuieli surpriza la care nu ne gandeam in ziua salariului. O vizita neasteptata la dentist ne poate “elibera” de 10-20% din venitul castigat intr-o luna si o defectiune la masina ne poate costa chiar si un salariu intreg. De aceea, e important sa avem un fond de urgente la care sa contribuim, oricat de putin putem, pentru a avea o plasa de siguranta in astfel de cazuri.

 

Expertii in finante vorbesc de regula 50/30/20. Aceasta prevede ca 50% din venit sa mearga catre cheltuielile esentiale, 30% catre cele ne-esentiale si 20% in economii. In situatia economica actuala, aceasta regula pare greu de urmat, dar iti recomandam sa pui deoparte macar 10% din salariu.

 

4. Evita sa te indatorezi daca nu e strict necesar

 

Daca utilizezi in mod regulat site-uri de cumparaturi online, probabil ca si tu ai o lista de electronice si electrocasnice favorite pe care visezi sa le comanzi. Majoritatea platformelor de e-commerce pun la dispozitie mai multe modalitati de creditare, asa ca poate parea tentant sa achizitionezi urmatorul gadget in rate.

 

Cel mai important lucru de stiut la acestea e ca majoritatea vin cu o dobanda, care poate creste suma pe care o vei plati la final chiar si cu 50% peste pretul original al produsului. Asa ca, si in acest caz, gandeste-te de doua ori daca ai nevoie cu adevarat de acel produs si daca rata lunara pe care o vei plati lasa loc in bugetul tau pentru economii si urgente.

 

5. Economiseste pentru pensie

 

Nu mai e demult o noutate ca sistemul de pensii din Romania este nesustenabil si e doar o chestiune de timp pana cand acesta nu va mai putea asigura un venit tuturor varstnicilor din tara noastra.

 

Tocmai de aceea, nu e niciodata prea devreme sa iti faci planuri pentru pensionare. Din fericire, fondurile de pensii private din Romania iti ofera o varietate de planuri la care poti contribui incepand cu 50 de lei pe luna. Avand un caracter investitional, pensiile pilon 3 tin pasul si chiar depasesc in unele cazuri rata inflatiei, spre deosebire de sistemul national de pensii.

 

Pe langa beneficiul unui venit garantat la pensionare, pensiile facultative iti ofera avantaje fiscale, obtinand o deducere din impozitul pe venitul din salariu de 16%, in limita unei contributii de 400 EUR pe an.

 

Transilvania Broker colaboreaza cu 2 dintre cele mai mari fonduri de pensii din Romania. Vrei sa afli mai multe? Incepe acum o discutie cu un reprezentant.

 

6. Investeste in tine

 

Din pacate, statisticile INS, care arata ca romanii platesc in medie doar 7 lei pe luna pe educatie, in timp ce suma platita pentru tutun si alcool depaseste 400 de lei lunar.

 

In ciuda acestui lucru, este demonstrat ca deprinderea de cunostiinte si abilitati noi este una dintre cele mai bune modalitati prin care ne putem spori venitul si calitatea vietii, oferindu-ne oportunitati de cariera mai bune si prospecte sa ne dezvoltam pe plan personal.

 

Incearca sa investesti lunar, atat timp cat si bani in educatia ta. Daca ai un interes intr-un anumit domeniu, stabileste-ti niste obiective clare in acea directie si nu mai amana momentul in care te apuci sa inveti. Internetul ofera o multime de platforme online cu cursuri gratis si platite, care iti pot pune bazele unui domeniu sau iti pot duce abilitatile la nivelul urmator.

 

7. Asigura-te ca esti bine protejat

 

Intr-o situatie economica incerta cum e cea de azi, un eveniment semnificativ, cum ar fi un accident rutier sau o dauna majora a locuintei in care traiesti poate avea consecinte grave asupra vietii tale.

 

Tocmai de aceea, trebuie sa privesti politele de asigurare ca pe o investitie pe termen lung, nu ca pe o povara. Asigurarile iti ofera solutii la preturi avantajoase prin care iti poti proteja casa, bunurile materiale, afacerea, sanatatea si bunastarea familiei tale in caz de deces sau invaliditate permanenta.

 

La Transilvania Broker, lucram cu toti asiguratorii de pe piata pentru a-ti oferi acoperirea ideala nevoilor tale. Reteaua noastra de peste 1900 de colaboratori ofera consultanta gratuita pentru construirea portofoliului de asigurari. Decopera cel mai apropiat asistent in brokeraj de tine si incepe acum sa iti protejezi viitorul.

 

In concluzie, un comportament de consum cumpatat si bine organizat, o abordare pe termen lung, investitia in educatie si protectia bunurilor tale, precum si economisirea pentru urgente si pensie pot face o diferenta enorma in finantele tale pe termen lung. Incearca, macar pentru cateva luni, sa aplici punctele de mai sus si iti garantam ca vei observa o diferenta.

Scroll to Top