Probabil ca deja contribui la Pilonul I si la Pilonul II de pensie, asa ca o cheltuiala suplimentara, cu Pilonul III de pensii (adica pensia privata) iti pare inutila. Stim, nimeni nu vrea sa adauge costuri extra.
Cu toate acestea, pensia privata poate fi cea mai buna investitie pentru tine. Iata cateva motive pentru a o lua in calcul cat mai devreme posibil.
1. Pensiile de stat (Pilonul I) au randament zero
Pensiile de astazi sunt achitate din impozitele colectate…tot astazi. Banii din sistemul de pensii nu sunt investiti in niciun fel, asa ca nu putem vorbi de un randament al fondului de pensii.
Banii din Pilonul II si III, pe de alta parte, sunt investiti constant, asa ca vei putea primi o suma considerabil mai mare decat cea pe care o investesti.
2. Sistemul de pensii de stat este nesustenabil
In momentul de fata, actualii pensionari isi primesc pensiile din contributiile actualilor salariati. Pentru moment, sistemul este unul favorabil pensionarilor
Dar avem trei trenduri majore care ne arata ca acest sistem este nesustenabil:
- Speranta de viata in crestere (vom avea din ce in ce mai multi pensionari)
- Natalitatea in scadere (balanta dintre persoane active, care platesc impozite care sustin sistemul de pensii si pensionari se schimba de la zi la zi).
- Migratia masiva, care face ca foarte multe persoane de varsta activa sa traiasca si sa plateasca impozite in alte tari, asa cum o vor face si copiii lor nascuti acolo sau care au emigrat la varste scazute.
Persoanele peste 30 de ani fac parte din ultima generatie nascuta in perioada comunista, atunci cand natalitatea crescuta era intretinuta artificial de lipsa mijloacelor contraceptive si de interdictia avorturilor. Aceste persoane nu vor avea corespondenti de varsta activa care sa le achite pensiile.
Conform APAPR, in prezent, un salariat sustine 1,13 pensionari. In anul 2031, persoanele de mai sus vor iesi masiv la pensie, urmand ca pana in 2041 un salariat sa sustina 2,5 pensionari, adica mai mult decat dublu fata de situatia actuala!
3. Banii din contul de pensie privata sunt proprietatea ta si ii poti accesa oricand
Contributiile la Pilonul I nu iti apartin, nu le poti accesa sub nicio forma. Cu alte cuvinte, daca ai nevoie de sprijin in cazul unei probleme medicale, de exemplu, va trebui sa gasesti fondurile in alta parte.
Pilonul III de pensii functioneaza complet diferit. Poti alege de la inceput daca vrei sa ai acces oricand la fondurile stranse in contul tau de pensie privata, iar in cazul unei urgente majore ii poti folosi.
4. Poti accesa pensia privata chiar la momentul pensionarii
Pensia de stat iti va fi calculata dupa o formula asupra careia nu ai niciun control si ii vei primi lunar. Prea putini pensionari ajung sa primeaca inapoi atat cat au dat – e important sa ne amintim ca se inregistreaza numeroase decese inainte de varsta de pensionare sau imediat dupa ea.
In cazul pensiei private, poti opta ca aceasta sa fie impartita in transe lunare pe o perioada determinata sau poti alege sa primesti intreaga suma imediat ce te-ai pensionat. Astfel, ii poti folosi pentru investitii sau, de ce nu, pentru acea excursie in jurul lumii pe care ai tot amanat-o.
5. Pensia privata reprezinta o asigurare pentru tine, dar si pentru cei dragi
Ce se intampla cu banii stransi in contul de pensii daca decesul survine inaintea pensionarii? In cazul pensiei de stat, nimic – nimeni dintre apropiatii tai nu va beneficia de ei.
In cazul pensiei private, insa, toti banii acumulari, impreuna cu randamentul lor vor putea asigura un viitor mai sigur partenerului tau de viata sau copiilor tai.
Iti doresti un viitor mai sigur? Suntem aici sa te spijinim! Transilvania Broker va lansa in curand serviciul de pensii private, astfel ca acum nu mai trebuie sa navighezi singur printre zecile de oferte de pe piata. Expertii nostri te pot ajuta sa alegi cea mai buna oferta, 100% impartial si cu zero costuri adaugate!
- 20 octombrie 2022
- Blog