Desi piata din Romania este inca usor atipica fata de pietele de asigurari din Vest, in special in ceea ce priveste numarul total de persoane asigurate, putem afirma ca o buna parte din ceea ce se intampla in restul lumii influenteaza si piata asigurarilor din tara noastra. Pandemia de COVID-19 a generat numeroase avansuri in asigurari, dar a facut si unele domenii sa stagneze.
E important sa vedem in ce mod evolueaza piata globala de asigurari pentru a sti la ce sa ne asteptam. Investitorii in companii de asigurari sau de brokeraj, cum sunt cei ai Transilvania Broker, primul broker de asigurari listat la Bursa de Valori Bucuresti, au un interes specific in monitorizarea industriei globale.
Iata mai jos cateva cifre relevante pentru industria globala de asigurari, dar si trenduri care prin din ce in ce mai mult contur in 2021.
Piata globala de asigurari in 2021 in cifre
Piata globala de asigurari comerciale a crescut cu 18% in primul trimestru al 2021, conform unui raport al Global Insurance Market Index. Acelasi raport a identificat o crestere de 15% a preturilor asigurarilor de proprietati, o crestere mai modesta fata de ultimul trimestru al 2020, cand preturile au crescut cu 20%.
Domeniile in care preturile asigurarilor au crescut cel mai mult sunt cele financiare si profesionale, cu cresteri de aproximativ 40%.
Un raport al OECD a identificat si scaderi de preturi, in special pentru asigurarile de viata, al caror pret a scazut cu 2,2% in anul 2020, in timp ce preturile celorlalte tipuri de asigurari au crescut cu 1,2%.
Raportul identifica si un motiv pentru scaderea primelor de asigurare: perioadele de lockdown au facut mai dificil accesul la asigurari. Pe de alta parte, numarul de despagubiri platite a crescut in ultimul an. Pe segmentul asigurarilor de viata, cresterea a fost de 7,3%. In cazul celorlalte tipuri de asigurari s-au platit cu cu 4,8% mai putine despagubiri. Din nou, aceste cifre pot fi explicate de pandemie, atat cresterea numarului de despagubiri pentru asigurari de viata incasate, cat si scaderea celorlalte despagubiri.
Per ansamblu, se poate spune ca, desi a inregistrat mici scaderi in ultimul an, piata de asigurari globala este stabila, cu mult loc pentru crestere. Iata de ce.
Trenduri si perspective ale pietei globale de asigurari
Sustenabilitatea este cuvantul-cheie in numeroase industrii, iar cea a asigurarilor nu face exceptie. Atat guvernele, cat si asiguratorii sau brokerii de asigurari cauta solutii sustenabile si prietenoase cu mediul. Acest trend ofera noi posibilitati de crestere pentru industria globala.
Putem vorbi aici de prime de asigurare mai prietenoase pentru companiile care sunt, la randul lor, mai prietenoase cu mediul, dar si de oportunitati in aceasta directie care trebuie fructificate rapid, mai ales in contextul in care se preconizeaza cresteri substantiale in urmatorii ani.
Motoarele acestie cresteri vor fi, nesurprinzator, SUA (+5,3%) si China (+13,4%). Cifre excelente se anunta si pentru pietele emergente, cum sunt cele din Europa de Est (inclusiv Romania), unde se asteapta cresteri de peste 5%.
Un alt trend al industriei globale de asigurari este digitalizarea. Desi aceasta piata nu s-a aflat niciodata la varful inovatiei, fiind prin excelenta un “late adopter”, exista semnale puternice de digitalizare continua, desi intr-un ritm lent al serviciilor de asigurari.
Avem aici un exemplu chiar de la Transilvania Broker. Stiai ca de anul acesta poti emite polita RCA 100% online, de oriunde te-ai afla? Ai nevoie doar de 1 minut!
Echipa Transilvania Broker este mereu conectata la tendintele din afara tarii. Ne dorim sa oferim servicii excelente clientilor nostri, posibilitati de dezvoltare colaboratorilor nostri si acelasi randament excelent cu care ne-am obisnuit investitorii. In acest sens, suntem mereu gata sa investim oriunde este nevoie pentru a asigura toate cele de mai sus si pentru a continua sa impunem standarde excelente pe piata asigurarilor din Romania.
- 24 septembrie 2021
- Blog