RCA cu decontare directa: ce este si cand ai nevoie de el?

Email
LinkedIn
Facebook

RCA cu decontare directa este o optiune relativ noua pe piata asigurarilor, de care pot beneficia persoanele care isi doresc servicii mai rapide si mai eficiente. Inainte sa aflam exact ce presupune decontarea directa, hai sa ne uitam putin la context.

 

Polita RCA este cel mai cunoscut tip de asigurari din Romania. Fiind o polita obligatorie, toti soferii au incheiat-o cel putin o data. Insa marea problema a RCA-ului este faptul ca, spre deosebire de alte tipuri de asigurari, ea nu despagubeste direct persoana asigurata (cea care incheie si plateste polita), ci un tert. Ca atare, majoritatea soferilor se orienteaza catre cele mai ieftine polite de pe piata.

 

Problemele apar atunci cand esti implicat intr-un accident a carui vina nu iti apartine, iar conducatorul auto responsabil are o polita RCA la un asigurator care plateste greu despagubirile catre service-uri. Din acest motiv, numeroase service-uri auto aleg sa nu lucreze cu anumiti asiguratori, asa ca poti fi nevoit sa astepti luni de zile pana la repararea masinii tale. Desigur, poti alege sa platesti reparatiile din buzunarul propriu.

 

Insa acest lucru nu este tocmai avantajos, nu?

 

Aici intra in scena decontarea directa, optiunea care te poate pazi de polite ieftine si sub-optimale incheiate de alti participanti la trafic.

 

Ce este RCA cu decontare directa?

 

Decontarea directa este o extra-optiune disponibila pentru politele RCA. Prin adaugarea acestei optiuni, ai posibilitatea ca in caz de accident sa fii despagubit de propriul asigurator.

 

Decontarea directa este un serviciu care creste costul politei RCA. O poti adauga daca nu ai si o polita CASCO sau daca vrei sa beneficiezi de beneficiul politei CASCO de a deconta rapid cheltuielile de reparatie (ATENTIE, insa! Aceasta optiune nu acopera daunele cauzate din vina ta si nici cea mai mare parte a evenimentelor acoperite de CASCO). De asemenea, iti recomandam sa optezi pentru decontare directa atunci cand ai incredere in asiguratorul tau si vrei sa fii acoperit in cazul in care, in urma unui eveniment rutier, soferul vinovat lucreaza cu un asigurator cunoscut pentru faptul ca intarzie plata daunelor.

 

Care sunt conditiile decontarii directe?

 

Ca de obicei, iti recomandam sa fii foarte atent la clauzele politelor pe care le inchei. In cazul RCA cu decontare directa, conditiile generale sunt cele de mai jos, insa pot exista diferente mici de la asigurator la asigurator. Brokerul tau Transilvania Broker te poate sfatui in legatura cu cea mai buna optiune in functie de nevoile tale.

 

Iata conditiile pentru ca decontarea directa sa se poata efectua:

 

  • Accidentul trebuie sa se fi produs pe drumurile din Romania.
  • Ambele autovehicule implicate trebuie sa fie inmatriculate in Romania.
  • Daunele trebuie sa fie exclusiv asupra autovehiculelor (sunt excluse despagubirile pentru vatamari corporale).

 

Cum pot achizitiona RCA cu decontare directa?

 

Poti adauga clauza de decontare directa la polita ta RCA in momentul achizitiei. Nu o poti adauga, insa, ulterior. Daca doresti decontare directa, va trebui sa astepti pana in momentul reinnoirii politei.

 

De asemenea, este important sa stii ca decontarea directa este tarifata suplimentar fata de polita RCA standard. Fiecare companie asiguratoare are propriile tarife pentru acest serviciu.

 

Vrei sa inchei polita RCA intr-un minut, 100% online? Transilvania Broker iti pune la dispozitie serviciul de emitere RCA online, care te scuteste de drumuri inutile si de asteptat.

 

Scroll to Top