Autoritatea de Supraveghere Financiara, ASF a publicat saptamana trecuta noile tarife de referinta pentru asigurarea RCA. In comparatie cu tarifele din luna august a anului trecut, primele RCA au crescut in medie cu 16,28%, pentru toate categoriile de varsta si capacitati cilindrice.
Cele mai mari tarife de referinta se pastreaza la categoria <=30 de ani pentru autoturisme cu capacitate cilindrica mai mare decat 2500 de centimetri cubi, cu valoarea de 4.709 de lei pe an. Cele mai mici preturi le vor plati persoanele intre 51 si 60 de ani pentru masinile cu capacitate mai mica sau egala cu 1200 de centimetri cubi, tariful de referinta fiind de 1.076 de lei. In premiera, ASF a inclus in tarifele de referinta RCA in 2023 si autoturismele electrice. Preturile de referinta pentru ascestea se situeaza, la toate categoriile de varsta, intre cele ale vehiculelor cu capacitatea de 1801-2000 cmc si cele cu 2001-2500 cmc.
Tarife de referinta pentru persoanele juridice si transportatori:
Cum se calculeaza tarifele de referinta?
Intr-un articol de pe blog, am discutat despre datele care stau la baza primelor RCA calculate de asiguratori.
Daca, acestea sunt calculate pe baza datelor conducatorilor auto, cum ar fi varsta, localitatea de domiciliul a proprietarului, marca, modelul si capacitatea cilindrica a masinii, tariful de referinta este calculat pe baza unei formule clare utilizand datele statisticile legate de daunalitate din anul precedent:
Prima bruta de referinta = PR x (1+M) x (1+IBNR) x (1+i) x (1+s) / (1-Ch-P) x (1-BM)
PR = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm);
M = factorul de crestere pentru daune mari;
IBNR = factorul de incarcare IBNR;
i = factorul privind inflatia daunelor;
s = marja de siguranta;
Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoarea medie exprimate ca procent din prima bruta;
P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta;
BM = incarcarea datorita aplicarii sistemului bonus-malus;
Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani.
Afla toate datele care stau la baza preturilor de referinta in Raportul ASF.
Factorul care influenteaza cel mai mult pretul RCA este factorul bonus-malus, care poate recompensa conducatorii auto fara istoric de daune cu o reducere de pana la 50% din valoarea primei de asigurare (B8). Alternativ, in cauza daunelor repetate, soferii pot plati o prima cu pana la 80% (M8) mai mare decat cea standard.
- 13 martie 2023
- Stiri