Vrei sa cumperi o masina in 2023? Uite la ce sa fii atent

Email
LinkedIn
Facebook

Masina veche incepe sa te lase? Sau valul de caldura prin care trecem te face sa te gandesti la ceva mai nou (si poate decapotabil)? Oricare ar fi motivele tale, gasirea si achizitia unei masini poate fi un proces destul de stresant. Insa, daca tii cont de cateva lucruri, lucrurile pot deveni mult mai simple si riscul sa faci o decizie gresita va scadea considerabil. Iata cateva lucruri pe care sa le iei in considerare cand iti cumperi o masina la mana a doua:

 

1. Preturile care par prea bune sa fie adevarate…chiar asa sunt

 

Site-urile de anunturi sunt pline de masini cu dotari premium, kilometri relativ putini si un numar mic de proprietari anteriori (de unde si celebra “a fost condusa de o bunica pana la piata si inapoi”), toate la un pret incredibil de mic. In mod normal, nimeni nu vrea sa vanda o masina in pierdere. Asa ca daca pretul este cu mult sub media modelului si a kilometrajului, exista sanse mari ca vanzatorul sa nu fie 100% sincer. Cateva probleme des intalnite si cum le poti evita:

 

Kilometrajul dat inapoi

 

Conform unui raport CarVertical, 1 din 5 masini vandute in Romania are kilometrajul dat inapoi.

 

Daca ti-e frica sa nu cumperi si tu o astfel de masina, exista mai multe variante sa afli daca kilometri de la bord sunt reali. In primul rand, poti solicita vanzatorului cartile de service ale masinii. Atentie, insa! O practica des intalnita la noi este falsificarea acestor documente, asa ca cel mai bine este sa te intalnesti in persoana cu vanzatorul si sa vezi documentele in original. Daca inca ai dubii, poti verifica istoricul de daune folosind seria de sasiu, fie pe site-ul RAR (gratuit) sau pe o platforma specializata.

 

Defectiuni tehnice mari

 

Esti sigur ca masina pe care vrei sa o cumperi nu are kilometri dati inapoi dar pretul este tot suspect de mic? Ai grija sa nu aiba defecte ascunse. Scoate-o la un test drive si verifica daca motorul, transmisia, directia si suspensiile sunt in stare buna de functionare. Grija mare la cutia de viteze si la filtrul de particule in cazul automobilelor diesel. Acestea pot avea probleme mari si costisitoare care pot trece neobservate la o prima vedere.

 

Masina a fost implicata intr-un accident major

 

Nu este o noutate ca multe din masinile la mana a doua vandute in Romania sunt declarate dauna totala in alte tari si reparate, intr-un service mai mult sau mai putin legal, la noi in tara. Chiar daca pretul mic poate parea atractiv, un procent semnificativ din masinile implicate in daune au siguranta compromisa. Chiar si reparat, un sasiu deformat intr-un accident nu va mai avea niciodata aceeasi rezistenta ca inainte. Luand in calcul si calitatea reparatilor, de multe ori indoielnica, achizitia unei masini implicate intr-un accident major este o idee rea. Poti folosi aceleasi platforme mentionate mai sus pentru verificarea istoricului de daune sau poti face o inspectie vizuala cu un mecanic autorizat pentru o a doua opinie.

 

Masina are un istoric prost de intretinere

 

Cu toate ca multi sustin ca nu este nevoie de schimbarea uleiului si a consumabilelor la intervalele indicate de producator, acest lucru este doar un mit si ignorarea intervalului de revizie indicat de producator va duce la uzura prematura a componentelor masinii. Chiar si o masina cu relativ noua (sub 100,000km) poate avea probleme grave daca circula mult timp fara mentenanta. Verifica cartea de service si asigura-te ca toate reviziile au fost facute la timp.

 

2. Pretul real poate fi de multe ori mai mare decat cel imaginat

 

Multe masini considerate “premium” se vand pe piata second hand la preturi extrem de mici fata de valoarea lor. Chiar daca masina nu are niciuna din probleme de care am discutat mai sus, exista cateva motive care pot face achizitia unei astfel de masini o bataie de cap pe termen lung.

 

Modelul nu este unul fiabil

 

Se intampla des ca un model anume sa aiba probleme de fiabilitate, cu rechemari in fabrica si defectiuni dese la motor, instalatia electrica, cutia de viteze sau la alte componente mecanice. Cu toate ca unele sunt vazute ca marci de incredere, cateva modele populare in tara noastra au probleme de fiabilitate. Conform ADAC (echivalentul german al Auto Clubului Roman), modele cu cele mai multe defectiuni raportate in intervalul 2012-2019 au fost:

  • Smart Forfour
  • Hyundai i20
  • Renault Clio
  • Toyota C-HR si Corolla
  • Ford S-Max
  • Opel Insignia.

 

Nu scapa nici grupul VAG, cu probleme de fiabilitate la modelul Sharan.

 

Intretinerea masinii poate fi deosebit de scumpa

 

Pentru unele masini, cum ar fi gama Dacia, un schimb de ulei si filtre va costa maxim 500 de lei. Pentru marci “premium”, cum ar fi BMW, Audi, Mercedes sau Alfa Romeo, aceeasi intretinere poate trece peste 2000 de lei. Asa ca, de multe ori, e mai bine sa te gandesti de doua ori daca merita sa cumperi un model mai scump cu mai multe dotari si o reputatie mai buna, sau sa achizitionezi, la aceiasi bani, un model mai ieftin, cu mai putini kilometri si cu o intretinere simpla si necostisitoare. La fel, pentru unele modele piesele de schimb pot fi mai greu de gasit sau extrem de costisitoare.

 

Creaza-ti un buget anual total pentru masina si informeaza-te bine ce implica o revizie la modelul la care te gandesti. Nu uita sa tii cont ca si pretul asigurarii si consumul de carburant va creste odata cu capacitatea cilindrica. Chiar daca visezi de mult la un model de masina cu multi cai putere si dotari complete, poate fi o idee mai buna pentru finantele tale sa alegi ceva mai econom. Un cost mai mic cu masina inseamna mai putine sacrificii in alte aspecte ale vietii.

 

Ai pus ochii deja pe o masina si vrei sa vezi cat te-ar costa asigurarea RCA?

 

Calculeaza acum online in mai putin de un minut folosind doar seria de sasiu si datele tale personale. Prin platforma RCA Intr-un minut vei obtine oferte de la toti asiguratorii si te poti intoarce oricand doresti in urmatoarea luna sa inchei o polita.

 

sau

 

Gaseste cel mai apropiat reprezentant si bucura-te de consultanta de calitate in asigurari.

Scroll to Top